Графа: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на 194.183.114.242 (б.), към версия на Vodenbot
Етикет: Отмяна
без текст с оспорени авторски права
Ред 1: Ред 1:
{{авторски права}}
{{без източници|07:44, 9 август 2018 (UTC)}}
{{без източници|07:44, 9 август 2018 (UTC)}}
{{Музикален изпълнител
{{Музикален изпълнител
Ред 28: Ред 27:
== Биография ==
== Биография ==
=== '''Ранни години''' ===
=== '''Ранни години''' ===
Първото участие на Графа пред публика е през 1988, когато той е на 10 години и заедно с трио „Спешен случай“ изпява песента „Мама, татко и аз“ пред многобройната публика. Следва продължението „Мама, татко и аз №2“ и първата му солова песен „Мандарини“ – хит, с който Графа се задържа повече от половин година в телевизионната класация на [[БНТ]] „Музикална чуднотека“. Дебютният албум „Гумени човечета“<sup>[[Графа#cite note-3|[3]]]</sup> излиза на [[29 ноември]] [[1993]] г. В края на 1994 г. излиза първи винилов макси сингъл: „All Right, Baby“, а през следващата година и вторият – „Jump in the river“, издаден от [[Италия|италианската]] фирма „New Meal Power“ и пуснат на пазара в [[България]] и [[Италия]]. Хитът заема 18-то място в една денс класация. <sup>[''[[Шаблон:Кой|кой го твърди?]]'']</sup> На 21.07.1995 г. печели голямата награда на фестивала „Синята перла на Ровин“ в [[Хърватия]].
Първото участие на Графа пред публика е през 1988, когато той е на 10 години и заедно с трио „Спешен случай“ изпява песента „Мама, татко и аз“ пред публика. Следва продължението „Мама, татко и аз №2“ и първата му солова песен „Мандарини“. Дебютният албум „Гумени човечета“<sup>[[Графа#cite note-3|[3]]]</sup> излиза на [[29 ноември]] [[1993]] г. В края на 1994 г. излиза първи винилов макси сингъл: „All Right, Baby“, а през следващата година и вторият – „Jump in the river“. На 21 юли 1995 г. печели голямата награда на фестивала „Синята перла на Ровин“ в [[Хърватия]].

През 1996 г. е поканен като гост-изпълнител на фестивала „Синята перла на Ровин“ в [[Хърватия]] и отново печели „Голямата награда“ и награда за най-добро сценично поведение с песента „Боксьорът“. През 1996 г. Влади Ампов издава втория си албум – „Зелен хайвер“. Компанията „Toco Int.“ издава третият му макси сингъл носи името „Emotion“, който излиза през 1997 г., включва четири ремикса на песента (песента е включена в сборни танцови албуми в [[Гърция]], [[Румъния]] и [[Полша]])<sup>[[Графа#cite note-4|[4]]]</sup>. Следва четвърти макси сингъл: „Глад“ през 1999 г. Третият му албум се казва „6 е по-добре“ и включва хита „Пачанга“. През 1999 г. написва музиката за първия електронен мюзикъл в България „Токов удар“, която излиза на пазара под формата на саундтрак. „Глава“ е името на петия макси сингъл, съдържащ песните „Глава“, „Белите гълъби“ и „Белите гълъби“ (боа микс).

=== '''Началото на една много успешна кариера''' ===
През ноември 2001 г. Графа издава албума „Давам всичко за теб“, който включва едноименния хит и е издаден и съпродуциран от [[Joker Media]], музикалната комания, с която той подписва мениджърски и продуцентски договор и работи до края на 2007 г. През декември 2001 г. Графа печели награда за най-добър текст на песента „Давам всичко за теб“ на годишните награди на „Мело ТВ Мания“ – [[БНТ]]. На наградите на [[BG Radio]], които се провеждат на [[3 март]] [[2001]] г. е номиниран в три категории: за изпълнител, албум („Давам всичко за теб“) и за текст на едноименната песен и получава наградата за текст. Поредно признание е и номинирането му за изпълнител на годишните музикални награди на телевизия „ММ“ за 2001 г. Песента „Имаш“ е била 2 седмици на първо място в „Българския Топ 100“. През 2002 г. излиза сингълът „Секс за пари“. Той носи на Графа номинацията на годишните музикални награди на телевизия „ММ“ за изпълнител.

През юни 2003 г. на българския музикален пазар излиза 5-ият мултимедиен албум на Влади Ампов – Графа – '''„Искам те“.''' Осем седмици поред едноименният сингъл от него държи върха в Българския Топ 100. Песента печели наградата за БГ текст на годишните музикални награди на БГ радио за 2003 г. и носи на Графа приза БГ изпълнител, а албумът „Искам те“ става албум на 2003 г. според музикалната телевизия ММ. Графа е автор на музиката, аранжиментите и текстовете. В албума е включен хита „Sex за пари“ и неговия ремикс със специалното участие на рапъра СЛИМ, както и ремикс-версии на хита „Имаш“ и новата песен „Докрая“. В албума „Искам те“ за пръв път от доста време Графа пее на английски в една от най-силните песни „I Don’t Love You“. Това е и вторият сингъл от албума „Искам те“. Той е с участието на рап изпълнителя [[Спенс (рапър)|Спенс]]. „Дори да простиш“ е третият сингъл от „Искам те“.

През декември 2004 г. излиза албума '''„Ако има рай“'''. Освен едноименната песен „Ако има рай“, която се задържа 14 седмици на върха в националната класация БГ Топ 100, той включва още 2 нови сингъла – дует на Графа с [[Мария Илиева]] в „Крадена любов“ и сингъла"Обичам" с участието на [[Теодосий Спасов]] в стил World Music. Музиката, текстовете и аранжимента на почти всички сингъли са на Влади Ампов, с изключение на три текста, написани съвместно с известния му баща [[Кирил Ампов]] – „Влюбени сълзи“, „Крадена любов“, „Грях“. Албумът е резултат на почти 10-годишна работа на Графа. От толкова години е и най-старата балада, включена в албума – „Грях“ (1996). В „Ако има Рай“ са включени още: „Дори да простиш“ (2003), „Давам всичко за теб“ (2001), „Обичам“ (2004 – с участието на [[Теодосий Спасов]]), „Ти си отиваш“ (new version – 2004), „Искам те“ (2003), „Влюбени сълзи“ (1998), „Белите гълъби“ (2000), „Отровни стрели“, „Сякаш ти си до мен“ (2003).

Албумът „Ако има рай“ и едноименния сингъл от него носят на Графа наградите за изпълнител и поп песен на 2004 г. на годишните музикални награди на телевизия ММ, както и наградите за най-добър текст и албум на 2004 г. на годишните награди на БГ радио. През декември 2004 г. излиза „Слънце в очите ти“ – саундтрак към сериала на [[Магърдич Халваджиян]] „[[Морска сол (сериал)|Морска сол]]“ по [[Нова телевизия]], който оглавява върховете на класациите близо месец. През февруари 2005 г. излиза спектакълът „Ръгби“ от [[Джон Годбър]], постановка на Съни Сънински в Народния театър „Иван Вазов“ с участието на едни от най-харесваните български актьори, а автор на музиката към спектакъла е Владимир Ампов – Графа. През май 2005 г. излиза дуетен сингъл на Графа и Мария Илиева „Крадена любов“, който има и английска версия. Песента заема осмо място в класацията „World Chart Express“ на [[MTV]]. През ноември 2005 г. излиза дебютната книга на Графа „Белезите по гърба ми" с подарък DVD, представящо Графа като човек, музикант, изпълнител. На годишните музикални награди на телевизия ММ 2005 г. Графа е отличен за най-добър изпълнител. През 2005 г. на годишните музикални награди на [[БГ радио]], Графа получава награди за най-добър изпълнител и композитор на годината.

През юни 2006 г. излиза пилотният сингъл „Най-щастливият човек“ от 7-мия албум на Графа '''„Честно в очи“'''. В продължение на 6 седмици сингълът държи върха в „Нашите 20“ по БГ радио, както и две седмици в БГ Топ 100. В продължение на 2 седмици „Най-щастливият човек“ е в челната тройка в „World Chart Express“ по [[MTV]] Europe, където достига до 2-рото място. На 25 октомври 2006 г. Графа подгрява концерта на [[Сийл]] в зала 1 на [[НДК]]. През ноември 2006 г. Графа тръгва на национално турне, наречено „Честно в очи“, което завършва на 26 ноември с голям концерт в зала 1 на [[НДК]]. Март 2007 г. е месеца през, който Графа триумфира с три статуетки от престижните награди на [[БГ Радио]] – за БГ текст („Зелени и кафяви“), изпълнител на годината, а също така и като композитор №1. На церемонията по връчването на наградите на БГ Радио Графа представя за първи път едноименния сингъл от албума „Честно в очи“. През май [[2007]] г. Графа открива концерта на суперзвездата [[Джордж Майкъл]] в [[България]]. През юни 2007 г. зрителите на ТВ ММ обявяват Графа за „Изпълнител на годината“. Лятото на 2007 г. Графа заснема видеоклип към поредния сингъл от албума „Честно в очи“ – „Ще бъдеш ли до мен“. В края на август, началото на септември е продължено турнето „Честно в очи“. Кадри от концертите се използват във видеоклипа на Графа към песента „Лабиринт от спомени“. През ноември 2007 г. изнася „Graffa Acoustic Live“ концерт, който се състои в Зала 3 на НДК. Графа представя на специална промоция сингъла и видеоклипа „Ванилия“. Сингълът е един от най-нежните и прочувствени в албума „Честно в очи“. „Ванилия“ е първият български сингъл достигнал до #1 в [[MTV]] World Chart Express.

=== '''„Възход на кариерата и продуциране на млади изпълнители“''' ===
През 2008 г. Графа става съосновател на музикалния лейбъл [[Монте Мюзик]], с който се самопродуцира и започва да продуцира нови музикални изпълнители.

През март 2008 г. музикалната телевизия [[МAD]] отправя покана към Графа за участие в престижния „MAD Secret Live“ концерт. Концертът е излъчен в България по [[Нова Телевизия]] и MAD , както и по канал MAD в [[Гърция]]. Графа получава поредната награда „Изпълнител на годината“ от БГ Радио през 2008 г. На официалната церемония по връчването на наградите, той и [[Мария Илиева]] изпълняват за първи път пред публика втория си дует „Чуваш ли ме“. Песента влиза под #4 в [[MTV]] „World Chart Express“. През август 2008 г. Графа печели трета награда на фестивала „Бургас и морето“ с дуетната си песен с [[Нора Караиванова]] „Именно ти“. През октомври 2008 г. Графа получава награда „Изпълнител на Десетилетието“ от телевизия ММ – истинско признание за упорития труд на артиста. През ноемри 2008 г. Графа отбеляза 20 години на сцената с албума „'''Greatest hits'''“ и концерта „Graffa 20 Years Live“. Написва музиката за българския филм „Рут“, на режисьора Владо Шишков, през март 2009 г.

Поп дуета му с [[Мария Илиева]] печели награда от Фен ТВ през април 2009 г. Получава и награди за текст и видеоклип на 2008 г. за песента „Враг“ от [[БГ Радио]]. През ноември 2009 г. Графа представя новия си сингъл и видеоклип „Оставяш следи“. За кратко време песента се превръща в хит в родните музикални класации. „Оставяш следи“ достига до топ 3 в World Chart Express по MTV. През 2009 г. Графа и група Акага издават общия сингъл „Диско парти“, а през ноември 2009 г. стартира националното турне „Graffa & Akaga – Tour 2009“. То минава през [[Варна]], [[София]], [[Бургас]] и [[Пловдив]]. През февруари 2010 г. Графа представя новия си проект – клубното турне в месеца на любовта „Love Concert“. Певецът получава награда за текст на „Оставяш следи“ от БГ Радио и Best SEE Pop Artist of 2009 на SEE ME.

През октомври 2010 г. е представен новия и пилотен сингъл на предстоящия албум '''„Невидим“'''. Сингълът се превръща в тотален хит и осем седмици е на първо място в националния чарт. През декември 2010 г. излиза дългоочакваният десети албум на Графа „Невидим“. В него участват [[Любо Киров]] и [[Орлин Павлов]], [[Елица Тодорова]] и [[Стоян Янкулов]], [[Сантра]] и Спенс, [[DJ Doncho]], [[Митко Павлов]]. През февруари и март 2011 г. стартира турнето „Невидим Tour 2011“, което обикаля 16 града. Графа записва обща песен с [[Любо Киров]] и [[Орлин Павлов]] с име „Заедно“, която представят през април 2011 г. Към песента има интерес от много благотворителни организации заради социалната ѝ насоченост. През юни 2011 г. е представянето на сингъла и клипа „Тяло в тяло“ с участието на [[Сантра]] и [[Спенс (рапър)|Спенс]]. Сингълът е тотален летен хит и оглавява националния чарт. Пет месеца по-късно – през октомври 2011 г., излиза шестият сингъл и видеоклип от албума „Невидим“ – „Никой“. Апокалиптичният сюжет на клипа и различната визия на Графа изкачва сингъла в музикалните класации.

През 2012 г., Графа издава хит-сингъла „Дим да ме няма“, заедно с хип-хоп изпълнителя Бобо и бийтбокс шампионката Pe4enkata. Песента се превръща в безпрецедентен хит, а от септември същата година вече има версия на испански „Hasta que reviente“. На 17 декември 2012 г. излиза и двойният албум под заглавието '''„Дим да ме няма“''', включващ CD с ремикси на най-добрите сингли през последните години, както и новият му проект с Jahmmy „Causa Perduta“ и DVD с филм за създаването на видеото към сингъла „Causa Perduta“, както и избрани концертни изпълнения. Проектът „Дим да ме няма“ носи на Графа 3 награди от БГ Радио – за Изпълнител на годината, Песен на годината и Албум на годината.

През 2013 година Графа е поканен от БТВ радио груп да напише песен за проекта „Зелената песен“, така създава въздействащия сингъл „Седемте езера“.

В следващите години Графа прави поредица от успешните колаборации с артистите от лейбъла „[[Монте Мюзик]]“ – „Както искаш“ с Били Хлапето и „А дано, ама надали“ с Михаела Филева и ВенЗи през 2013, „На ръба на лудостта“ с Михаела Филева и „Закъснявам човек“ с Прея Пе4енката през 2015 и „Неочакван обрат“ с Искрата през 2018 г.

Графа е на корицата на „Форбс България“ за октомври 2014 г. като номер 3 в класацията Топ 70 на българските знаменитости.

Като самостоятелен изпълнител той влиза в класациите с топ синглите „Доминио“ (2014) и „Моменти“ (2015) – саундтрак към риалити сериите „София – ден и нощ“, които се излъчват от септември 2015 година в ефира [[Нова телевизия]]. „Моменти“ печели наградата за Текст на годината на Годишните музикални награди на БГ Радио, където Графа представя и новия сингъл „Drama Queen“.

В началото на 2016 г. по покана на [[Белослава]] Графа става част от дуетната песен „Сън“, по музика на [[Живко Петров]] и текст на [[Белослава]].

През 2016 година излиза албума „'''Моменти'''“''',''' който освен едноименния сингъл включва поредица от хитове „Вълк Единак“, „Инстинкт“, „Може би аз, може би ти“, „Километри“ – дует със сестра му [[Нора Ампова]]. Първият тираж от албума се изчертва за няколко месеца. Заедно с излизането му Графа анонсира предстоящия му първи концерт в зала Арена Армеец.

В края на 2016 година Графа издава дует с класиралата се трета на [[Евровизия]] през същата година българска изпълнителка [[Поли Генова]]. Песента се казва „Слухове“.

=== '''Първият разпродаден концерт на съвременен български изпълнител в най-голямата зала в България „Арена Армеец“''' ===
На 6 април 2017 г., Графа записва ново постижение за родната музикална сцена, като разпродава напълно билетите за концерт си в най-голямата зала за събития – „[[Арена Армеец]]“. Така той се превръща в първия български съвременен поп изпълнител, който изнася самостоятелен концерт пред повече от 14 000 фенове в България. Успешната продукция е началото на едно мащабно национално турне на Графа и неговата лайв група, което достига до 8 големи български града, а билетите за събитията са напълно разпродадени. През лятото излиза сингъла „Може би аз, може би ти“, видеото към който е заснето по време на концерта. '''„Концерт на Графа в Арена Армеец“''' – колекция от 3 диска DVD 1,2 и CD излиза през април 2018 г. и запечатва концерта в пълната му дължина.

През лятото на 2017 г. Графа представя и проект с популярния български радио и телевизионен водещ [[Димитър Павлов]]. Парчето е придружено от официален лирик-клип, който фалшивите герои.

През октомври 2017 г. по покана на [[Български лекарски съюз]], Графа създава песента „Надежда“, част от кампанията против насилитието над лекари и медицински лица „Да спасяваш е призвание – не заслужава наказание“.

В началото на 2018 г. Графа получава поредната покана да запише песен за саундтрак към телевизионен сериал – комедийния „Полицаите от края на града“. Следва успешната колаборация с македонския рапър [[Слаткаристика]] '''„Квартални джентълмени“.''' Дуетът с артиста на Монте Мюзик Искрата „Неочакван обрат“ е следващия сингъл на Графа.

На 30 май 2018 г. Графа представя забележителното си ново концертно шоу в Античен театър – Пловдив. Следват концерти в Бургас и Варна, а пред ноември 2018 г. шоуто ще бъде представено с два поредни концерта в Зала 1 на НДК.

=== '''Благотворителност''' ===
През годините Графа участва в много благотворителни проекти, най-вече насочени към деца, образование и здраве. Заедно с „Монте Мюзик“ Графа организира свое национално турне през 2015 г., с което събира средства за каузите на UNICEF България. През 2016 г. той приема отговорността да стане един от посланиците на UNICEF за България, реализирайки оше един благотворителен концерт в София.

=== '''Монте Мюзик''' ===
През 2008 г. Графа става съосновател на музикалния лейбъл „Монте Мюзик“, с който продуцира едни от най-успешните изпълнители на съвременната българска музикална сцена. Сред тях са Михаела Филева, Акага, ВенЗи, Били Хлапето, Прея и други. Графа е композитор и музикален продуцент на голяма част от песните в дебютния албум „Инкогнито“ на Михаела Филева, който печели наградата на БГ Радио за Най-добър албум на 2015 г. В качеството си на продуцент, Графа стои зад реализирането на голяма част от най-обичаните български песни през последните години.

Заедно с лейбъла „Монте Мюзик“, Графа е музикален продуцент на първия сезон на телевизионния формат „X-Factor“ България (Нова ТВ – 2011), както и на авторското музикално риалити на „Междинна станция“ – „Музикална Академия“ (TV7 – 2012). През 2016 г., „Монте Мюзик“ и BG Records продуцират музикалната телевизионна поредица „БГ Версия“ (БНТ, БНТ HD), популяризираща българската музика.


=== Треньор в „Гласът на България“ ===
=== Треньор в „Гласът на България“ ===
През 2017 и 2018 година Графа е треньор в двата най-успешни сезона на музикалното риалити [[Гласът на България]], което се излъчва по [[БТВ]]. Двама от участниците във формата се присъединяват към Монте Мюзик – Рафаел Пашамов и Деница Караславова.
През 2017 и 2018 година Графа е треньор в два сезона на музикалното риалити [[Гласът на България]], което се излъчва по [[БТВ]].


Графа пише сингли за някои български изпълнители, между които [[Руши Виденлиев|Руши Видинлиев]] (”Хотел **“ , „БГ ТВ“), [[Любо Киров]] („Отново вярвам“), БУБА („Напред-назад“), [[Мария Илиева]] („Идваш към мен“, „Минало“), [[Петър Антонов]] („5.45 АМ“), [[Магдалена Джанаварова|Маги Джанаварова]] и [[Нора Караиванова]] („Колко струваш“), [[Николай Манолов]] („Как го правиш“), Михаела Филева (Опасно Близки, Приливи и отливи, Инкогнито и др.), Дивна ( Моята музика) Вензи (Щом ти си до мен и др.), Виктория Георгиева (Част от мен, Незавършен роман), Поли Генова (Още), Лидия Ганева (Вълшебен ден, Милиони причини) Нели Рангелова (Вкус на мед) Радко Петков (Ябълката на раздора).
=== Графа - композитор на хитовете за други изпълнители ===
Графа пише сингли за някои от най–харесваните български изпълнители, между които [[Руши Виденлиев|Руши Видинлиев]] (”Хотел **“ , „БГ ТВ“), [[Любо Киров]] („Отново вярвам“), БУБА („Напред-назад“), [[Мария Илиева]] („Идваш към мен“, „Минало“), [[Петър Антонов]] („5.45 АМ“), [[Магдалена Джанаварова|Маги Джанаварова]] и [[Нора Караиванова]] („Колко струваш“), [[Николай Манолов]] („Как го правиш“), Михаела Филева (Опасно Близки, Приливи и отливи, Инкогнито и др.), Дивна ( Моята музика) Вензи (Щом ти си до мен и др.), Виктория Георгиева (Част от мен, Незавършен роман), Поли Генова (Още), Лидия Ганева (Вълшебен ден, Милиони причини) Нели Рангелова (Вкус на мед) Радко Петков (Ябълката на раздора).


=== '''Личен живот''' ===
=== Личен живот ===
На [[9 ноември]] [[2008]] г. се жени за дългогодишната си приятелка Мария, а навръх Великден (19 април 2009 г.) му се ражда син – Крис. На [[31 юли]] [[2011]] г. се ражда дъщеря му Никол.
На [[9 ноември]] [[2008]] г. се жени за дългогодишната си приятелка Мария, а навръх Великден (19 април 2009 г.) му се ражда син – Крис. На [[31 юли]] [[2011]] г. се ражда дъщеря му Никол.


Ред 400: Ред 341:
* [https://forbesbulgaria.bg/2014/10/02/1313/ Графа във Форбс]
* [https://forbesbulgaria.bg/2014/10/02/1313/ Графа във Форбс]
* Видеоклипове [https://www.youtube.com/playlist?list=PLt5CR_vC0K2MgwRDYsyD6ocC0dvFklEPm https://www.facebook.com/Grafa.Official]
* Видеоклипове [https://www.youtube.com/playlist?list=PLt5CR_vC0K2MgwRDYsyD6ocC0dvFklEPm https://www.facebook.com/Grafa.Official]

== Бележки и източници ==
<references />


{{Портал|Биографии|Музика|България}}
{{Портал|Биографии|Музика|България}}

Версия от 20:32, 29 септември 2018

Графа
Роден
Владимир Кирилов Ампов
21 юли 1978 г. (1978-07-21) (45 г.)
Стилпоп
поп рок
r&b
хип-хоп
ПрофесииТреньор в Гласът на България 2017 г.
Активностот 1988 г.
Музикален издателJoker Media
Монте Мюзик
Свързани изпълнителиСпешен случай
Любо Киров
Спенс
Мария Илиева
Акага
Теодосий Спасов
Сантра
Нора Караиванова Михаела Филева
Вензи
Нели Рангелова
Поли Генова
Слаткаристика
УебсайтСайт на Монте Мюзик

Владимир Кирилов Ампов, (роден 21 юли 1978), познат с артистичния псевдоним Графа, е български поп певец[1], композитор и музикален продуцент. Син е на музикантите Тони Ампова и Кирил Ампов[2], и двамата част от трио „Спешен случай“.

Биография

Ранни години

Първото участие на Графа пред публика е през 1988, когато той е на 10 години и заедно с трио „Спешен случай“ изпява песента „Мама, татко и аз“ пред публика. Следва продължението „Мама, татко и аз №2“ и първата му солова песен „Мандарини“. Дебютният албум „Гумени човечета“[3] излиза на 29 ноември 1993 г. В края на 1994 г. излиза първи винилов макси сингъл: „All Right, Baby“, а през следващата година и вторият – „Jump in the river“. На 21 юли 1995 г. печели голямата награда на фестивала „Синята перла на Ровин“ в Хърватия.

Треньор в „Гласът на България“

През 2017 и 2018 година Графа е треньор в два сезона на музикалното риалити Гласът на България, което се излъчва по БТВ.

Графа пише сингли за някои български изпълнители, между които Руши Видинлиев (”Хотел **“ , „БГ ТВ“), Любо Киров („Отново вярвам“), БУБА („Напред-назад“), Мария Илиева („Идваш към мен“, „Минало“), Петър Антонов („5.45 АМ“), Маги Джанаварова и Нора Караиванова („Колко струваш“), Николай Манолов („Как го правиш“), Михаела Филева (Опасно Близки, Приливи и отливи, Инкогнито и др.), Дивна ( Моята музика) Вензи (Щом ти си до мен и др.), Виктория Георгиева (Част от мен, Незавършен роман), Поли Генова (Още), Лидия Ганева (Вълшебен ден, Милиони причини) Нели Рангелова (Вкус на мед) Радко Петков (Ябълката на раздора).

Личен живот

На 9 ноември 2008 г. се жени за дългогодишната си приятелка Мария, а навръх Великден (19 април 2009 г.) му се ражда син – Крис. На 31 юли 2011 г. се ражда дъщеря му Никол.

Награди

Година Награда Песен / Композитор Фестивал Град / Държава
1986 Голямата награда „Боксьорът“ Международен фестивал Синята перла на Ровин“ Ровин, Хърватска
1986 Награда за най-добро сценично поведение „Боксьорът“ Международен фестивал Синята перла на Ровин“ Ровин, Хърватска
2001 Награда за най-добър текст „Давам всичко за теб“ Годишните награди на МелоТвМания, БНТ София, България
2003 Изпълнител на годината Годишните музикални награди на БГ Радио София, България
2003 Песен на годината „Искам те“ Годишните музикални награди на БГ Радио София, България
2003 Албум на годината „Искам те“ Годишните музикални награди на БГ Радио София, България
2004 Изпълнител на годината ТВ ММ Варна, България
2005 Изпълнител на годината ТВ ММ Велико Търново, България
2005 Песен на годината „Ако има рай“ ТВ ММ Велико Търново, България
2005 Награда за най-добър текст „Ако има рай“ Годишните музикални награди на БГ Радио София, България
2005 Албум на годината „Ако има рай“ Годишните музикални награди на БГ Радио София, България
2006 Изпълнител на годината ТВ ММ София, България
2006 Изпълнител на годината Годишните музикални награди на БГ Радио София, България
2006 БГ Композитор Годишните музикални награди на БГ Радио София, България
2007 Изпълнител на годината Годишните музикални награди на БГ Радио София, България
2007 БГ текст „Най-щастливият човек на света“ Годишните музикални награди на БГ Радио София, България
2007 БГ Композитор Годишните музикални награди на БГ Радио София, България
2007 Изпълнител на годината ТВ ММ София, България
2008 Изпълнител на годината Годишните музикални награди на БГ Радио София, България
2008 Изпълнител на десетилетието Музикалните награди на десетилетието на ТВ ММ София, България
2009 БГ Текст „Враг“ Годишните музикални награди на БГ Радио София, България
2009 БГ видеоклип „Враг“ Годишните музикални награди на БГ Радио София, България
2009 Best SEE Pop Artist of 2009 SEE ME София, България
2009 Дует на годината „Чуваш ли ме“ с Мария Илиева Наградите на ФЕН ТВ София, България
2010 БГ Текст „Оставяш следи“ Годишните музикални награди на БГ Радио София, България
2010 Изпълнител на годината Наградите на ФЕН ТВ София, България
2012 Албум на годината „Невидим“ Годишните музикални награди на БГ Радио София, България
2012 БГ видеоклип „Заедно“ Орлин Павлов и Любо Киров Годишните музикални награди на БГ Радио София, България
2012 БГ хит на годината „Дим да ме няма“ с Бобо и Пе4енката FRESH AWARDS – radio FRESH София, България
2013 БГ изпълнител на годината Годишните музикални награди на БГ Радио Благоевград, България
2013 Албум на годината „Дим да ме няма“ Годишните музикални награди на БГ Радио Благоевград, България
2013 БГ песен „Дим да ме няма“ Годишните музикални награди на БГ Радио Благоевград, България
2013 БГ текст „Секунда“ (Графа, Любо и Бобо) Годишните музикални награди на БГ Радио Благоевград, България
2014 Хит на годината „А дано, ама надали“, Графа, Михаела Филева и ВенЗи „Български музикални награди“ BOX TV София, България
2014 Най-добро клубно и поп изпълнение „Седемте езера“ „Български музикални награди“ BOX TV София, България
2014 Музикален продуцент на годината Монте Мюзик „Български музикални награди“ BOX TV София, България
2014 #3 Българска знаменитост FORBES България
2016 БГ текст „Моменти“ Годишните музикални награди на БГ Радио София, България

Дискография

Студийни албуми

Година Албум Вид Издател Издателски номер
2018 „Концерт на Графа в Арена Армеец“ (DVD 1,2 и CD) Монте Мюзик
2016 „Моменти“ (CD и Vinyl) Монте мюзик
2012 „Дим да ме няма“ (CD и DVD) Монте мюзик
2010 „Невидим“ (CD) Монте мюзик МК 55239
2008 „Greatest hits“ (CD) Монте мюзик
2007 „Честно в очи“ (CD и МС) Жокер медиа
2004 „Ако има рай“ (CD и МС) Жокер медиа MK 18135
2003 „Искам те“ (CD и МС) Жокер медиа MK 14016
2001 „Давам всичко за теб“ (CD и МС) Жокер медиа
2000 „Глава“ (CD сингъл) Едита
1999 „Токов удар“
(електро-спектакъл – саундтрак към мюзикъл)
(CD) АвеНю Продакшънс АVECD 004
1998 „6 е по-добре“ (CD и МС) Маркос мюзик ММ 20101 – 2
1998 „Глас“ (CD сингъл) Маркос мюзик
1997 „Jump in the river“ (Vinyl) Морис Мюзик
1997 „Emotion“ (CD сингъл) Токо Интернешънъл
1996 „Зелен хайвер“ (CD и МС) UBP International
1993 „Гумени човечета“ (МC) Унисон старс
1993 „All right, baby“ (Vinyl)

Библиография

  • „Белезите по гърба ми“ (2005) – автобиография

Външни препратки