Разлика между версии на „Спортни шейни“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Бот: замяна на тире с дефис в по- и най-
м (01 --> януари)
м (Бот: замяна на тире с дефис в по- и най-)
 
=== Световни първенства ===
Първото световно първенство на изкуствен улей се провежда в Осло през 1955 г. Участниците са 52–ма, от 8 националности. Две години по–къснопо-късно се основава официално [[Международна федерация по шейни|международната федерация (FIL)]] в Давос – Швейцария. До този момент шейните са малко или много в сянка на по – големия си брат – бобслея, чиято федерация е основана през 1923 година и не се е отнасяла пряко по проблемите на тогавашните шейни. Състоялото се първенство в Осло е генерална репетиция за предстоящите [[Зимни олимпийски игри 1964|зимни олимпийски игри]] в [[Инсбрук]].
 
=== На олимпийски игри ===
Приемането на шейните в олимпийската програма дава предпоставка този вид спорт да се смята за добре развит и с богат интерес от страна на активни състезатели и публика. IX-те зимни олимпийски игри в Инсбрук дават необходимия тласък и добра перспектива за развитие на шейните в улей.
 
Един от най-известните състезатели в историята на зимните олимпиади е [[Георг Хакъл]] от [[Бавария|южнобаварския]] регион около град Берхтезгаден, със своите два сребърни и три златни олимпийски медали в периода от [[Зимни олимпийски игри 1988|1988]] до 2006 година. Той получава своите умения в един от най–титулованитенай-титулованите и силни сред шейни клубовете – Берхтезгаден. Завършва състезателната си кариера след [[Зимни олимпийски игри 2006|олимпиадата в Торино]] през 2006, където не попада сред медалистите. Състезанието там печели [[Армин Цьогелер]] от [[Италия]], последван от [[Алберт Демченко]] от [[Русия]] и [[Мартинс Рубенинс]] от [[Латвия]].
 
== Времеизмерване ==
115 644

редакции

Навигация