Зимни олимпийски игри 2006

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Зимни олимпийски игри 2006
логото на зимната олимпиада
Информация
Град домакин Торино, Италия
Страни взели участие 80
Спортисти взели участие 2663 (1642 мъже, 1021 жени)
Състезания 84
Откриване 10 февруари, 2006
Закриване 26 февруари, 2006
Открити от Карло Азеглио Киампи
Клетва на спортистите Джорджо Рока
Клетва на съдиите Фабио Бианкети
Внасяне на олимпийския огън Стефания Белмондо
Олимпийски стадион Стадио Олимпико
Зимни олимпийски игри 2006 в Общомедия

Двадесетите зимни олимпийски игри се провеждат в Торино, Италия от 10 до 26 февруари 2006 година. Те са вторите, организирани в Италия – през 1956 г. в Кортина Д'Ампецо са проведени Осмите зимни олимпийски игри. А като цяло това е третият път в историята на тази страна, когато там се организират олимпийски игри – Италия организира и летните игри в Рим през 1960 година.

По време на игрите 20 000 доброволци (избрани от близо 40 000 молби) са назначени да помагат на атлетите, зрителите и журналистите и да подготвят местата за състезание.

Талисманите на игрите са Неве и Глиц (женска снежна топка и мъжко кубче лед).

Един от най-запомнящите се моменти е героичното представяне на китайската спортна двойка Чжан Дан и Чжан Хао. Въпреки че по време на волната програма при едно хвърляне състезателката пада много болезнено, изпълнението е продължено няколко минути по-късно. Съдиите не дисквалифицират двойката, а напротив – присъждат ѝ сребърен медал. Публиката приема решението с аплодисменти. [1]

Избор на домакин[редактиране | редактиране на кода]

Торино е избран да организира игрите през 1999 година, побеждавайки Сион в Швейцария с 53 на 36 гласа. Това става малко след като МОК приема нов метод на избиране по време на 108-ото си извънредно заседание във връзка със скандалите за корупция около гласуванията за олимпийските игри през 1998 и 2002 година. След като на членовете на МОК се забранява да посещават градовете кандидати (в интерес на намаляването на корупцията), 109-ият конгрес на МОК назначава специално тяло – избирателна колегия – да избере градовете финалисти измежду всички кандидати, след като всички направят финалната си презентация на конгрес на МОК; след като бъдат избрани градовете финалисти, едва тогава гласуват членовете на МОК. В Сеул измежду шест финалисти избирателната колегия избира само два града финалисти: Сион (Швейцария) и Торино. Кандидатите Хелзинки (Финландия), Попрад-Татри (Словакия), Закопане (Полша) и Клагенфурт (Австрия) са отхвърлени от избирателната колегия.

Изборът на Торино пред считания за фаворит Сион е изненадващ. Според твърдения в медиите изборът на Торино се дължи на четири фактора: превъзхождащото по брой население на Торино (Торино е с население 1,5 милиона, а Сион – 27 000 души), уменията на преговарящия италиански екип, желанието на МОК да компенсира избирането на Атина пред Рим за летните олимпийски игри през 2004 и не на последно място, да си върнат на Швейцария за изиграната разобличителна роля от члена на МОК Марк Холдер в разкриването на скандала за корупция от 2002 година.

Организация и строителство[редактиране | редактиране на кода]

Обществени съоръжения[редактиране | редактиране на кода]

2006 Winter olympics team numbers.PNG

65 спортни съоръжения, различни инфраструктури, спортни селища за атлети и медии и изграждане на транспортна инфраструктура.

Общата стойност за построяването и усъвършенстването на инфраструктурата е над два милиарда евро. [2]

Между най-важните спортни съоръжения са:

 • Олимпийският стадион в Торино (някога известен като „Стадио комунале“);
 • 5 спортни зали (3 нови, 2 реконструирани): „Палацо е Вела“, конструирана от Гае Ауленти (домакин на шорттрека и пързалянето с кънки), „Овал Линджото“, „Торино Еспозициони“ (хокей на лед), леденият стадион в Корсо Тацоли, Паласпорт Олимпико, конструирана от Арата Исозаки.
 • Торинската олимпийска арка;
 • Олимпийските селища в Торино, Бардонекиа и Сестриере;
 • леден стадион, преустроен и уголемен, за провеждането на състезанията по кърлинг;
 • новият стадион в Торе Пеличе за хокей на лед;
 • 12 нови спомагателни лифтове в Чесана Торинезе, Сан Сикарио, Сестриере, Бардонекиа, Клавиере, Соз д'У;
 • ди Пранджелато;
 • пистите за бобслей, едноместна шейна и скелетон в Чесана (единствената международна писта в Италия заедно с тази в Кортина Д'Ампецо);

Най-важните ремонтни дейности по инфраструктурата са:

 • Метрото в Торино, за олимпийските игри Коленьо и Порта Суса трябва да са свързани;
 • подобряването на 11-те градски отсечки и магистрали, свързващи Торино със селищата.

В града, от урбанистична гледна точка, най-важните разработки са „Палафукас“ – стъклена сграда, конструирана от Масимилиано Фукас, новата градска библиотека по дизайн на Марко Белини, модерната арт галерия и страхотният проект на „Спина“.

Пътят на олимпийския огън[редактиране | редактиране на кода]

През ноември 2005 олимпийският факел е запален по традиция в Гърция. Преди да престигне в Италия огънят преминава и през Сан Марино, Австрия, Швейцария, Словения и Франция.

Факелът пристига в Торино един ден преди началото на игрите. Сред известните личности, носили огъня в града, са Фабио Капело и Сергей Бубка. От запалването си до края на олимпиадата огънят изминава 11 300 км. Пренасянето му е съпроводено само от един малък инцидент: на френско-италианската граница яростен демонстрант се опитва да го изгаси.

Олимпийски проблеми[редактиране | редактиране на кода]

Опасност от фалит[редактиране | редактиране на кода]

Финансовата ситуация по организирането на игрите постепенно става тежка, особено в края на 2005 година, главно заради факта, че в проектобюджета на Италия за 2006 г. не са включени обещаните от правителството 40 милиона евро за организирането им. Появява се опасност кризата да доведе Торино 2006 до обявяване на банкрут. Тревогите за предприемане на първи стъпки по обявяването на фалит се успокояват с одобряването от Организациония комитет на бюджета на 20 януари 2006, на срещата на борда, а италианското правителство обещава да покрие недостатъка.

Строителство на метрото[редактиране | редактиране на кода]

Метрото е отворено по-късно от очакваното, само седмица преди отктиването на игрите. Нарастват съмненията за функционалността на мрежата по време на игрите.

България на олимпийските игри в Торино[редактиране | редактиране на кода]

България представя 21 спортисти, а цялата българска делегация наброява общо 53 души. Flag of Bulgaria.svgБългарски представители:

Биатлон: Екатерина Дафовска, Павлина Филипова, Ирина Никулчина, Радка Попова, Нина Кадева, Виталий Руденчик

Фигурно пързаляне: Албена Денкова и Максим Стависки, Иван Динев, Румяна Спасова и Станимир Тодоров

Шорттрек: Евгения Раданова

Ски алпийски дисциплини: Стефан Георгиев, Михаил Седянков, Деян Тодоров, Мария Киркова

Сноуборд: Александра Жекова

Ски бягане: Иван Баряков

Ски скок: Петър Фъртунов, Георги Жарков

Шейни: Петър Илиев

Единственият медал за България печели Евгения Раданова в дисциплината 500 м шорттрек – сребърен, оставайки втора след китайката Менг Ванг.

Олимпийски селища[редактиране | редактиране на кода]

Талисмани „Неве и Глиц“ и официално лого[редактиране | редактиране на кода]

Логото на Торино 2006 представлява силуета на кулата Моле Антолеана. Кристалната ѝ структура символизира вечния олимпийски дух и мрежата на новите технологии.

Неве и Глиц са талисманите на игрите. Неве представлява красива и елегантна снежна топка, а Глиц е живо кубче лед. Авторът на талисманите, португалският дизайнер Педро Албукерке, желае чрез тях да отрази духа на италианската олимпиада и живия дух на младото поколение.

Медали[редактиране | редактиране на кода]

Общият брой на раздадените медали в Торино е 252. Всеки медал има кръгла форма с дупка по средата и тежи 450 грама. Златните медали от олимпиадата всъщност са направени от сребро и 6-грамова златна обвивка. Този начин на изработка е приет, за да се намалят разходите.

Първенец по спечелени медали става Германия с общо 29 спечелени отличия, следват я САЩ с 25 и Австрия с 23. България се нарежда на 21-ва позиция с един сребърен медал в шорттрека. Общо 30 страни взимат медали от олимпиадата.

Медалите в Торино се раздават всяка вечер в центъра на града с празничен концерт и фойерверки.

Спортисти с най-много златни медали[редактиране | редактиране на кода]

Спортисти с най-много златни медали
Спортист Държава Дисциплина Медали
Михаел Грайс .Германия Биатлон 3
Жин Сун-Ю .Южна Корея Шорттрек 3
Ан Юн Су .Южна Корея Шорттрек 3

Спортисти с най-много медали[редактиране | редактиране на кода]

Спортисти с най-много медали
Спортист Държава Дисциплина Медали
Синди Класен .Канада Бързо пързаляне с кънки 5
Ан Юн Су .Южна Корея Шорттрек 4

Държави с най-много медали[редактиране | редактиране на кода]

Държави с най-много медали
Място Държава Злато Сребро Бронз Общо
1 gerb Германия 11 12 6 28
2 gerb САЩ 9 9 7 25
3 gerb Австрия 9 7 7 23
4 gerb Русия 8 6 8 22
5 gerb Канада 7 10 7 24
6 gerb Швеция 7 2 5 14
7 gerb Южна Корея 6 3 2 11
8 gerb Швейцария 5 4 5 14
9 gerb Италия 5 0 6 11
10 gerb Франция 3 2 4 9
gerb Холандия 3 2 4 9
21 gerb България 0 1 0 1
Общият брой на всички медали е 252

Мото на олимпиадата[редактиране | редактиране на кода]

Passion lives here (Страстта живее тук).

Допинг[редактиране | редактиране на кода]

На игрите в Торино е проведен най-строгият допинг контрол в историята на олимпийските игри. Първият спортист, хванат с допинг малко преди игрите, е Армандо душ Сантуш (бобслей). В кръвта му е открит анаболния стероид нандролон.

Първият допинг скандал по време на олимпиадата е на 16 февруари, когато руската биатлонистка Олга Пильова е хваната със забраненото вещество карфедон. Сребърният медал, който тя е спечелила, ѝ е отнет. Пильова получава и 6 години наказание да не участва на професионални състезания.

На 18 февруари хората от анти-допинг контрола провеждат голямо среднощно претърсване на квартирата на австрийските състезатели по ски бягане и биатлон. Причината е, че бившият австрийски треньор Валтер Майер е нарушил забраната да общува и влезнал в професионален контакт със спортната делегация на Австрия. Валтер Майер има наказание от МОК да не практикува такава дейност поради потвърдените обвинения, че като спортен лекар той е давал на спортистите да приемат забранени вещества с цел постигане на високи постижения.

Критика и проблеми[редактиране | редактиране на кода]

Игрите в Торино са всекидневно критикувани от медиите по време на провеждането им. Един от най-често изтъкваните проблеми е влошеният транспорт в града.

Един от големите проблеми на организацията е, че медалите в някои спортове не се раздават в центъра на Торино пред голяма публика и с фойерверки, а на съвсем друго място. Някои спортисти са наградени пред почти никаква публика и в неприятна атмосфера, а други – на специален концерт пряко по телевизията.

Голям проблем в Торино се оказва и лошото време в някои дни от надпреварата, което довежда до множество прекъсвания и отменяния на състезанията по ски алпийски дисциплини.

Селища[редактиране | редактиране на кода]

 • Олимпийски райони
 • Официални олимпийски тренировъчни бази
  • Киомонте
  • Клавиере
  • Прали
 • Планинска тренировъчна олимпийска база
  • Торе Пеличе

Спортни събития[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Страните участнички[редактиране | редактиране на кода]

Страните участнички на зимната олимиада в Торино 2006

Австралия| Австрия| Азербайджан| Албания| Алжир| Андора| Аржентина| Армения| Беларус| Белгия| Бермуда| Боливия| Босна и Херцеговина| Бразилия| Бутан| Бруней| България| Великобритания| Венецуела| Германия| Грузия| Гърция| Дания| Естония| Етиопия| Израел| Индия| Ирландия| Исландия| Испания| Иран| Италия| Казахстан| Канада| Кения| Кипър| Киргизстан| Китай| Колумбия| Коста Рика| Куба| Латвия| Ливан| Литва| Лихтенщайн| Люксембург| Мадагаскар| Република Македония| Мексико| Молдова| Монако| Монголия| Непал| Нигерия| Нова Зеландия| Норвегия| Перу| Полша| Португалия| Румъния| Русия| САЩ| Сан Марино| Северна Корея| Сенегал| Сингапур| Словакия| Словения| Сърбия и Черна Гора| Таджикистан| Тайланд| Туркменистан| Турция| Узбекистан| Украйна| Унгария| Уругвай| Филипини| Финландия| Франция| Холандия| Хърватия| Чехия| Чили| Швейцария| Швеция| ЮАР| Южна Корея| Япония|

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Медал след падане. // 7 дни СПОРТ. 7 дни СПОРТ ЕООД, 22 февруари 2010. Посетен на 3 декември 2011.
 2. Преследвани за допинг бягат зад граница. // 7 дни СПОРТ. 7 дни СПОРТ ЕООД, 22 февруари 2010. Посетен на 3 декември 2011.