Направо към съдържанието

Шисти: Разлика между версии

6 байта изтрити ,  преди 2 години
м
м (препратки)
 
== Видове ==
* '''Зелени шисти'''. Зелен на цвят метабазит с шистозна [[ТекстураСкална (геология)текстура|текстура]], изграден от хлорит, кварц, [[епидот]], [[актинолит]]. Образувани са при промяната на базични или среднобазични магмени скали при ниска температура и ниско налягане. Срещат се в Западна [[Средна гора]], [[Родопите]] и [[Странджа]]. Използват се в строителството.
* '''Сини шисти'''. Тъмно лилавосив на цвят шистозен метабазит. Рядко в образци притежава син цвят. Цветът се дължи на натриев [[амфибол]] (глаукофан)Na<sub>2</sub>(Mg<sub>3</sub>Al<sub>2</sub>)Si<sub>8</sub>O<sub>22</sub>(OH)<sub>2</sub>
* '''Слюдени и кварц-слюдени шисти'''. В зависимост от състава на изходната скала и от условията на промяна се образуват различни метаморфни скали. При ниска температура се образуват шисти, изградени от кварц, [[албит]], слюди, [[серпентин]], хлорит и др. Те биват биотитови, мусковитови, двуслюдени, а ако в състава им участва като главен минерал калцит-калкошисти. При висока степен на метаморфизъм в състава им участват гранат кианит, андалузит и др. и се различават шисти с наименованието на тези минерали. За шистите е характерно субпаралелното подреждане на люспестите и плочестите минерали. Зърната са ясно видими. В България шисти се разкриват в Родопите, [[Рила]], [[Пирин]], Средна гора. Те се използват като строителен материал.