Средно училище „Св. Климент Охридски“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
СУ „Св. Климент Охридски“
Информация
Седалище Пловдив България
Основаване 1937 – 1938 г.
Патрон Климент Охридски
Навигация
Map of Plovdiv.png
42.1369° с. ш. 24.7396° и. д.
Местоположение в Пловдив
Адрес ул. „Васил Априлов“ 5
СУ „Св. Климент Охридски“ в Общомедия

Средно училище „Св. Климент Охридски“ е емблематично за Пловдив училище. Намира се на бул. „Васил Априлов“ 5. Училището има изградена традиция в профилираното обучение по природни науки.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1937 – 1938 г. в Пловдив е формирана Смесена гимназия, чрез отделяне на ученици и ученички от всички класове на съществуващите тогава в Пловдив мъжка и девическа гимназии, които са от околните на Пловдив села и от пансионите за сираци.

През учебната 1942 – 1943 г. с отделяне на ученичките във Втора девическа гимназия „Царица Йоанна“ училището е преобразувано във Втора мъжка гимназия, а от 1945 г. до 1950 г. е Втора мъжка гимназия „Георги Димитров“. През есента на 1950 г., училището е преименувано на Шесто смесено средно училише „Георги Димитров“. Тогава то се помещава в сградата на бивше еврейско училище до Гроздовия пазар – стилна двуетажна сграда, с горям двор, ограда и красив портал.

От 1983 – 1984 г. след обединението с ОУ „В. И. Ленин“ е вече ЕСПУ „Георги Димитров“. През 1988 г. за постигнатите успехи в учебната дейност и във връзка с 50-годишнината от основаването му, с Указ № 1675 на Държавния съвет на България, училището е наградено с орден „Кирил и Методий“ I степен.[1]

От 20 ноември 1991 г. с Решение на Общинския съвет гр. Пловдив, то се преименува на Средно образователно училище „Свети Климент Охридски“. От 2016 г. училището се нарича СУ „Св. Климент Охридски“.

Училището има изградена традиция в профилираното обучение по природни науки – Биология и Химия. През май 2018 г. училището чества 80-годишния си юбилей, отчитайки че голяма част от лекарите на Пловдив са обучавани в него.[1]

Възпитаници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Образование“         Портал „Образование          Портал „България“         Портал „България