Гроздов пазар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гроздов пазар
— пазар, квартал —
Страна България
ОбластОбласт Пловдив
ОбщинаОбщина Пловдив
Част отПловдив

Гроздов пазар е квартал в район центъра на град Пловдив. Той обхваща прилежащия квартал около едноименния Гроздов пазар, дал предишното име на днешния площад22 септември“.

С името Гроздов пазар се свързва пространството между ул. „Гладстон“, бул. „Руски“ и ул. „Антим Iви“.

История[редактиране | редактиране на кода]

В миналото на това място е имало стар турски чифлик и пазар, откъдето произхожда името му. Известно е старото турско име на площада – „Емиш пазар“ (на турски: Yemiş pazar – „Плодов пазар“). Името на чифлика е било „Гюл бахче“ (на турски: Gül bahçe – „Розова градина“). В края на ХІХ в. пловдивската пожарна команда се премества в имението на чифлика.[1]

По време на социализма площадът носи името „Вела Благоева“. В местното съзнание мястото си остава „Гроздовия“. А грозде там са продавали, когато бул. „Руски“ е бил околовръстно шосе на Пловдив. Площадът е бил автогара и тълпите от хора, преминаващи оттам, са подтикнали търговците да формират плодовото тържище.[2]

По време на Втората световна война на това място е бил разположен лагер на Вермахта.[3]

През 1950-те и 1960-те години в кварталът е централната автогара на града. През 1970-те години на Гроздовия пазар е работила кръчма „Тихия кът“, събирала интелектуалния елит на Пловдив.

В началото на 1990-те години на площада са открити първите обменни бюра в Пловдив, което става причина мястото да бъде често споменавано в криминалните хроники.

Днес той е сред най-престижните квартали в центъра на Пловдив.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В квартала и в близост до него се намират:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]