Изгрев (Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Изгрев.

Изгрев
— квартал —
Страна България
ОбластОбласт Пловдив
ОбщинаОбщина Пловдив
Част отПловдив

Квартал Изгрев се намира в район Източен на град Пловдив и е най-крайната урбанизирана територия в източна посока, на южния бряг на Марица.

Кварталът е изграден в края на 70-те години на ХХ век. Новата му част се състои от ниски панелни блокове, пет и осем етажни, а на улица „Преспа“ има 6 жилищни гиганта, 2 от които са с 22 етажа. Старата част на квартала е застроена с малки тухлени кооперации между Цариградско шосе и улица „Храбрец“.

Границите на Изгрев – на юг е Цариградско шосе, а на запад е Столипиново. Разделителната линия между двата квартала минава по улица „Ландос“ с продължение по улица „Храбрец“ до Специализираното училище „Проф. Д-р Ст. Белинов“. Източните предели на квартала достигат промишлената зона и дъгата на Околовръстното шосе, а на север граничи с реката.

Квартала има добре поддържана инфраструктура и удобни транспорти връзки чрез няколко автобусни линии (6,21,22,26,36,66, 116). В „Изгрев“ се намира единствената църква в Източен – храма „Св. Пророк Илия“.

Квартала се обслужва от 6-о полицейско управление, пощенски клон „4006“ и медицински център „Изток“.

„Изгрев“ разполага с 6 детски градини,1 детска ясла и 3 училища – 39-о НУ „Нектариев“, ОУ „Димчо Дебелянов“ и СОУ „Симон Боливар“.