Остромила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Остромила
— квартал —
Страна Флаг на България България
Област Област Пловдив
Община Община Пловдив
Част от Пловдив

"Остромила" е обособена част на район "Южен" на гр. Пловдив. Намира се в близост до Околовръстното шосе и стария път за Марково. Транспорт до квартала е възможен с линия №113.

История[редактиране | редактиране на кода]

Остромила е бил първоначално село в близост до Пловдив, като става негов квартал впоследствие. Селото е съществувало през Средновековието. Най-ранните сведения за квартала са във подробния регистър на акънджиите от 1472 г., където е посочен като "Село Остором огла" от нахия Филибе (Пловдив) - НБКМ-Сф, ОО - ОАК 94/73. Сведения за Остромила под името "Село Остромогила" има в турски регистри от 1489 г. (Istanbul - BOA, TD 26) и 1495 г. (НБКМ-Сф, ОО - Пд 1/87). Като "Село Остро Богила" е описано и във иджмал-дефтера от 1530 г. (Istanbul - BOA, TD 370)

Местността, където възниква кварталът, има историческа стойност като сцена на кървава драма по време на Освободителната война (1877-1878). В мразовитата сутрин на 15 януари 1878 година Пловдив бива атакуван от ескадрон под командването на капитан Александър Бураго, състоящ се от едва 63-ма конника. Османската градска управа решава, че руснаците ще пристигнат с многобройни сили и по-скоро от очакваното. Затова турските войски под командването на Сюлейман паша панически напускат града, но в бързината дори не успяват да го опожарят, подобно на други градове в пределите на Тракия.

Часове преди атаката обаче, от затвора "Таш капия" са изведени 125 български бунтовници и по заповед на Сюлейман паша са изклани в местността на Остромила. Сред тях е и видният родолюбец, патрон на училищното дело, Душо Хаджидеков от Чирпан.

Днес на лобното място е построен паметник, наподобяващ гроб. Той се поддържа съвместно от управата на район "Южен" и студентската организация на ВМРО. Всеки януари на същата дата се провежда поклон пред паметника и панихида за загиналите.