Александър Бураго

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Александър Бураго
руски офицер

Роден
Починал
Погребан Тихвинско гробище, Санкт Петербург, Русия

Националност Флаг на Русия Русия
Александър Бураго в Общомедия

Александър Петрович Бураго (на руски: Александр Петрович Бура́го) е руски офицер, капитан. Участник в Руско-турската война (1877-1878). Почетен гражданин на Пловдив.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Александър Бураго е роден на 4 март 1846 г. в Харков в семейство на потомствен дворянин. Ориентира се към военното поприще. Завършва Павловския кадетския корпус в Санкт Петербург.

Участва в Руско-турската война (1877-1878). Служи в лейбгвардейския Драгунски полк от състава на Западния отряд с командир генерал-лейтенант Йосиф Гурко. Командир на 2-ри ескадрон. Военно звание капитан. Участва в битката при Пловдив в колоната с командир генерал-лейтенант Николай Криденер.

Получава разузнавателна задача да разкрие началото на организираното от Сюлейман паша оттегляне от Пловдив. Командвайки 63 драгуни, успява да се промъкне в Пловдив. Малък разезд научава от тукашните българи в квартал Кършиака, че в града има повече от 1000 низами и черкезка конница. Сержант Пономарьов от разезда с командир поручик Стлохан успява да залови в района на жп гара пленник и с действието си предизвиква уплаха, прераснала в паника и изоставяне на позициите. Капитан Александър Бураго незабавно атакува и увлича руските сили. Превземат квартал Мараша, хълма Бунарджика и пощата. Изпраща донесение по пленения телеграф през нощта на 4/16 януари 1878 г. до генерал-лейтенант Йосиф Гурко за заемането на Пловдив.

Паметник на Освобождението на Пловдив

Награден е с Орден „Свети Георги“ IV ст. и е повишен във военно звание полковник.

В памет на битката при Пловдив е изграден Паметник на Освобождението на града на 9-ия километър по пътя за Пазарджик. Обновен е през 2009 г.

Издигнат е паметник на капитан Александър Бураго в градската градина до Природонаучния музей. Неговото име носи улица и квартал в ж.к. „Тракия“ в Пловдив. Провъзгласен е за почетен гражданин на Пловдив (посмъртно) от 9 ноември 2006 г. „за изключителни заслуги в развитието на град Пловдив“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Генов Ц. Освободителната война 1877-1878, Изд. „Изкуство и култура“, София, 1978, с. 230-231
  • Петербургский некрополь. Т. 1. А—Г. / Изд. вел. кн. Николай Михайлович. Санкт Петербург, тип. М. М. Стасюлевича, 1912, с. 319.