Стефан Рангелов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стефан Рангелов
български партизанин
Паметник на Стефан Рангелов
Паметник на Стефан Рангелов

Роден
Починал
връх Яничева чука, България

Стефан Рангелов Цветков е участник в комунистическото партизанско движение по време на Втората световна война. Партизанин от Трънския партизански отряд.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 9 януари 1922 година в с. Рани луг, Трънско. Още като ученик в прогимназията в село Главановци той се проявява като буйно момче. Обича да събира децата и да организира игра на война. Сам той е командир. На тази възраст още той се проявява като смел и ловък във всички детски игри.

Като ученик е активен член на РМС. От 1942 година отбива редовната си военна служба. Дезертира от Първи пехотен софийски полк в началото на 1943 г. и преминава в нелегалност. Заедно със Славчо Трънски и Делчо Симов създава Трънския партизански отряд. Рангелов е избран за негов началник-щаб.[1] През лятото на същата година към отряда се присъединява и бащата на Стефан Рангелов, Рангел Цветков.[2]

На 28 юли 1943 година, заедно с Денчо Знеполски и Славчо Цветков убиват секретар-бирника на главановската община. На 10 август същата година е избран за заместник-командир на Трънския отряд.[2]

Загива в сражение на връх Яничева чука на 7 септември 1943 г. прикривайки оттеглянето на отряда.[3].

На фасадата на съществуващата му и до днес въстановена родна къща на заместник-командира отдалеч се вижда паметна плоча, а в центъра на село Рани Луг има изградени парк с паметник.

Трънски партизански песни

През 1985 година Балкантон издава малка музикална плоча с песни - „Трънски партизански песни“ (ВНК 3817) в памет на загиналите на „Яничева чука“ /Битката над Еловица - текст Сл. Трънски; Тъмна е мъгла паднала - текст Сл. Трънски/. Съпровожда оркестър, обработка и диригент Емил Колев в изпълнение на Павлина Горчева и Василка Андонова.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Витанов, Павел. Създаване и дейност на Трънския партизански отряд (юли 1942 - септември 1943), Военноисторически сборник, г. XV, бр. 3, 1976, с. 47-48.
  2. а б Витанов, Павел. Създаване и дейност на Трънския партизански отряд (юли 1942 - септември 1943), Военноисторически сборник, г. XV, бр. 3, 1976, с. 49-50.
  3. История на антифашистката борба в България, т. II 1943/1944 г., С., 1976, с. 40