Стефка Съботинова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Стефка Съботинова
българска народна певица
Родена: 2 април 1930 г.
Починала: 30 юли 2010 г. (80 г.)

Стефка Съботинова е българска народна певица, изпълнителка на песни от Тракийската фолклорна област.

Предците ѝ са били преселници от Беломорска Тракия и от тях тя наследява огромно и своеобразено певческо наследство. За професионалната певческа кариера я открива фолклориста и народен певец Жечо Долчинков. Дълги години е била хористка и солистка в Държавния ансамбъл "Филип Кутев". С ансамбъла гастролирала в най-големите концертни зали по света.

Орден "Стара планина — първа степен"

В началото на седемдесетте години постъпва в Ансамбъла за народни песни на Българската телевизия и радио и в състава "Мистерията на българските гласове". Тя е единствената певица със солови песни в първия албум на Марсел Селие "Мистерията на българските гласове". В него са включени песните "Притури са планината" и "Мър, Станке ле". Още тогава "Притури са планината" е използвана като част от филмовата музика в световните продукции" Исус от Монреал" и "Лионците". Стефка Съботинова в дует с Тинка Пешева записва много хумористични народни песни, сред които особено популярни са "Цонке ле, чушко червена", "Заплакал е стар, бял дядо" и "Овдовяла лисичката".

Световна известност добива през 1994 г. с песента „Притури са планината“, с новия модерен аранжимент на Жаки Анона. Стефка Съботинова има издадени два самостоятелни диска и един дуетен албум с певицата Тинка Пешева.

През 2006 година Стефка Съботинова записва народната балада "Заправил Господ манастир", заедно с актьора Джоко Росич.

През месец юни 2010 година е удостоена с най-голямото българско отличие — орден "Стара планина – първа степен".[1] Стефка Съботинова умира на 30 юли 2010 година в София.[2][3][4]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Стефка Съботинова и Недялко Йорданов получиха ордени "Стара планина"
  2. Почина народната певица Стефка Съботинова
  3. Почина Стефка Съботинова
  4. Почина Стефка Съботинова