Стоян Разловски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стоян Разловски
български революционер
Изображение на поп Стоян като ктитор в църквата „Св. св. Константин и Елена“, автор Васил Зограф
Роден
Починал
Стоян Разловски в Общомедия

Стоян Разловски е български църковен деец, духовник и революционер от Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стоян Разловски е роден в пиянечкото село Разловци, тогава в Османската империя, днес Северна Македония. Разловски приема свещенически сан и се включва в борбата за национална и църковна независимост. Основен двигател е за изграждането на църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Разловци.[1] В 1875 година участва в подготовката на така нареченото Разловско въстание, част от Априлското въстание. След избухването му в Пиянечко Разловски подпомага дейността на основния организатор Димитър Попгеоргиев. След неуспеха на въстанието, той е заловен в Рилския манастир и затворен в манастирската кула. Там на 28 юли 1876 година успява да се самоубие, преди да бъде отведен от заптиета в затвора в Дупница.[2][3][4]

Стоян Разловски е баща на Коте Попстоянов, летописец на Разловското въстание.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Св. Цар Константин и Царица Елена // Убавините на Делчево. Архивиран от оригинала на 2014-04-07. Посетен на 31 март 2014 г.
  2. Куманов, Милен. Македония. Кратък исторически справочник, София, 1993, стр. 215.
  3. Попстоянов, Коте. Тридесет години назад. Исторически записки по първото македонско въстание през 1876 г., София, 1988.
  4. Енциклопедия. Българската възрожденска интелигенция. Учители, свещеници, монаси, висши духовници, художници, лекари, аптекари, писатели, издатели, книжари, търговци, военни.... София, ДИ „Д-р Петър Берон“, 1988. с. 565.