Разловско въстание

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Разловско въстание
Априлско въстание
Въстаническото знаме
Въстаническото знаме
Информация
Период 1876 г.
Място Малешево, Османска империя
Резултат потушаване на въстанието
Страни в конфликта

български въстаници

Османска империя

Командири и лидери

Димитър Попгеоргиев

неизвестно

Разловското въстание или Малешевско въстание е българско въстание, част от Априлското въстание в областите Малешево и Пиянец от 1876 година срещу Османската империя.

Работата по неговото организиране започва в края на 1875 година в Солун. Тук се създава революционна група, която поема и решава всичките задачи на революционно ръководство. В основата си тази група е съставена от дейците на солунското дружество „Българска зора“. Начело на групата е Димитър Попгеоргиев Беровски. Подготовката за въстанието започва през 1875 година в село Разловци, като се ръководи от Димитър Беровски и поп Стоян Разловски. Запланувано е то да обхване Малешевието, Радовиш, Струмица, Петрич, Мелник, а по-късно и Осоговието, като предварително въстаниците се въоръжават с оръжие. Беровски поръчва на двете солунски учителки от Сопот, баба Неделя и Станислава Караиванова да изработят знаме за предстоящото въстание. Знамето било изработено на червена подложка с изобразен на нея разярен жълт лъв, а на него пишело: „Македония“ и „Станете да ви освободя“.[1]

След избухването на Априлското въстание са проведени редица арести от страна на османските власти, като въстанието в Разловци избухва преждевременно на 7 (19) май 1876 година вследствие на разкрития. Две въстанически чети от около 60 души овладяват за кратко селото, след което бунтът се разраства в Малешевско и Пиянечко.

Есента въстанието е потушено, като голяма част от въстаниците са убити или арестувани. Оцелелите четници се укриват в Малешевската планина, като след започването на Руско-турската война от 1877 си пробиват път до завзетите от руската армия територии.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Огняна Панайотова Маждракова-Чавдарова, Националната революция, делото на Васил Левски и освобождението на България. Общобългарски комитет и фондация "Васил Левски", 1998 стр. 97. ISBN 9548259346.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония          Портал „Военна история на България“         Портал „Военна история на България          Портал „Османска империя“         Портал „Османска империя