Съюз на македонските студентски дружества в чужбина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Картичка с демографска карта на Македония, показваща етническия състав на населението, издадена от Съюз на македонското академично дружество във Виена.

Съюзът на македонските студентски дружества в чужбина е младежка организация създадена след Първата световна война.[1] Известна е още като Македонски студентски съюз в чужбина и като Съюз на македонските академични дружества в чужбина.

Главното представителство на тази организация се намира във Виена, Австрия. Във Вие­на забележителна е дейността на Йордан Гюрков за организирането на маке­донските студенти в дружества през 1922 г., като от началото на 1923 г. таки­ва студентски дружества се съз­дават и в Лайпциг. Във Виена се създава особено ентусиазирано студентско ядро, което е иници­атор за организиране на студен­тите от Македония в Мюнхен, Будапеща, Женева и Брюксел и на други места. Учредителният конгрес на Македонския студентски съюз в чужбина се провежда в началото на януари 1925 г. в Лайпциг.[2] Тук се избира управително тяло, приема се устав и се определя Виена за седалище на Съюза.

В съобщението за създаването на МССЧ студентите от Македония заявяват на европейското общество и на колегите си от Международната студентска федерация, че те се организират в чужбина защото не могат да сторят това в родните си места, където българите са преследвани и подложени на най-варварско отношение от сръбските и гръцки власти. Никола Велев е назначен за съюзен организатор на Съюза през 1925 година.[3] През същата година възникнат други дружества и в­ Милано, Торино, Бари. През следващите години клонове на Съюза възникват в Страсбург, Марсилия, Гренобъл, Нанси, Лиеж, Болоня, Рим и Хайделберг. Всички те развиват активна антисръбска, антиюгославска и антигръцка пропаганда.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • „Писмо от Виена“, публикувано във в-к „Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери“, година V, бр. 37, София, 18 септември 1925 година

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония