Тайната на заключената стая

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тайната на заключената стая
The Adventure of the Copper Beeches
Copp-03.jpg
Илюстрация на разказа
Автор Артър Конан Дойл
Първо издание 1892 г.
Англия
Оригинален език английски
Жанр Детективско-приключенски
Вид разказ
Поредица Шерлок Холмс Mistery stub.svg
Предходна Короната с берилите
Тайната на заключената стая в Общомедия
The Copper Beeches (1912).

„Тайната на заключената стая“ (на английски: The Adventure of the Copper Beeches) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. Включен е в книгата „Приключенията на Шерлок Холмс“, публикувана през 1892 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Възстановка на госпожица Хънтър в музея на Шерлок Холмс

Към Шерлок Холмс се обръща за помощ младата девойка Виолет Хънтър, която си изкарва прехраната с работа като гувернантка. Тя е получила много изгодна оферта от семейство Рукасел живеещо в замъка "Копър Бийч". Поради ограниченото си финансово положение тя е принудена да приеме предложението. За щедрата такса госпожица Хънтър трябва да направи първо едно странно условие: да отреже дългата си луксозна коса. Холмс е заинтриговат от необяснима щедрост на господин Рукасел и съветва госпожица Хънтър в случай на тревога веднага му се обади за помощ.

След известно време госпожица Хънтър извиква Холмс и Уотсън с телеграма и им разказва, че с нея са настъпили странни събития. Господин Рукасел е женен отново и че съпругата му е невъзпитана и негостоприемна жена, а малкия ѝ син е необичайно жестоко дете. По-голямата дъщеря от първия му брак, Алиса, по думите на г-н Рукасел, е отишла във Филаделфия, тъй като не е можела да живее с мащехата си.

Господин Рукасел дава чужда рокля на госпожица Хънтър, която е идеална за фигурата ѝ, и в определени часове я кара да седи до прозореца, забавлявайки я със шеги. Един ден, госпожица Хънтър вижда през прозореца, че в този момент от улицата я наблюдава един мъж. Освен това, в чекмедже на шкафа, госпожица Хънтър е намерила коса, която е много подобна на нейната, която тя наскоро е отрязала. Особено внимание е предизвикал у нея тавана, където господин Рукасел казва, че се занимава с фотография. Веднъж Виолет се опитва да влезе в заключената там стая, но след това вижда, че има някой е вътре. Като научава за това, господин Рукасел избухва в неописуем гняв и заплашва госпожица Хънтър да насъска върху нея огромното куче, което охранява къщата през нощта.

Холмс и Уотсън пристигат в замъка "Копър Бийч". Госпожица Хънтър заключва готвачката в килера, и тримата проникват в таванското помещение, където, според Холмс, трябва да е държана принудително дъщерята на Рукасел, Алис. Госпожица Хънтър несъзнателно е играла ролята на булката за жениха на Алис, който е наблюдавал къщата. В таванското помещение обаче не намират Алиса, защото тя е избягала. Влетящият в тавана след Холмс, Уотсън и госпожица Хънтър, господин Руксел ги обвинява в организиране на бягството на дъщеря му и се опитва да насъска върху тях кучето пазач. Но огромното куче едва не откъсва главата на самия Рукасел, чупейки му вратните прешлени, като превръща Рукасел парализиран инвалид.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • "The Copper Beeches," Baltimore Weekly Sun (October 8, 1892), 1.
  • "The Adventure of the Copper Beeches," Boston Sunday Herald ( June 12, 1892), 26; (June 19, 1892), 28.
  • "The Adventure of the Copper Beeches," The Courier-Journal (Louisville, Ky.) (June 11, 1892), 10; (June 18, 1892), 10. illus.
  • "The Adventure of the Copper Beeches," Detroit Sunday News (June 12, 1892), 10; (June 19, 1892), 10. illus.
  • "The Adventure of the Copper Beeches," Illustrated by Sidney Paget. The Strand Magazine, 3, No. 18 (June 1892), 613-628.
  • "The Adventure of the Copper Beeches," Illustrated by Sidney Paget. The Strand Magazine (New York), 3 (July 1892), 613-628.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Медные буки“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.