Тайната на заключената стая

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тайната на заключената стая
The Adventure of the Copper Beeches
Илюстрация на разказа
Илюстрация на разказа
АвторАртър Конан Дойл
Първо издание1892 г.
Англия
Оригинален езиканглийски
ЖанрДетективско-приключенски
Видразказ
Публикувано вПриключенията на Шерлок Холмс
ПоредицаШерлок Холмс
ПредходнаКороната с берилите
Тайната на заключената стая в Общомедия
The Copper Beeches (1912).

„Тайната на заключената стая“ (на английски: The Adventure of the Copper Beeches) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. Включен е в книгата „Приключенията на Шерлок Холмс“, публикувана през 1892 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Възстановка на госпожица Хънтър в музея на Шерлок Холмс

Към Шерлок Холмс се обръща за помощ младата девойка Виолет Хънтър, която си изкарва прехраната с работа като гувернантка. Тя е получила много изгодна оферта от семейство Рукасел живеещо в замъка „Копър Бийч“. Поради ограниченото си финансово положение тя е принудена да приеме предложението. За щедрата такса госпожица Хънтър трябва да направи първо едно странно условие: да отреже дългата си луксозна коса. Холмс е заинтриговат от необяснима щедрост на господин Рукасел и съветва госпожица Хънтър в случай на тревога веднага му се обади за помощ.

След известно време госпожица Хънтър извиква Холмс и Уотсън с телеграма и им разказва, че с нея са настъпили странни събития. Господин Рукасел е женен отново и че съпругата му е невъзпитана и негостоприемна жена, а малкия ѝ син е необичайно жестоко дете. По-голямата дъщеря от първия му брак, Алиса, по думите на г-н Рукасел, е отишла във Филаделфия, тъй като не е можела да живее с мащехата си.

Господин Рукасел дава чужда рокля на госпожица Хънтър, която е идеална за фигурата ѝ, и в определени часове я кара да седи до прозореца, забавлявайки я с шеги. Един ден, госпожица Хънтър вижда през прозореца, че в този момент от улицата я наблюдава един мъж. Освен това, в чекмедже на шкафа, госпожица Хънтър е намерила коса, която е много подобна на нейната, която тя е отрязала. Особено внимание е предизвикал у нея тавана, където господин Рукасел казва, че се занимава с фотография. Веднъж Виолет се опитва да влезе в заключената там стая, но след това вижда, че има някой е вътре. Като научава за това, господин Рукасел избухва в неописуем гняв и заплашва госпожица Хънтър да насъска върху нея огромното куче, което охранява къщата през нощта.

Холмс и Уотсън пристигат в замъка „Копър Бийч“. Госпожица Хънтър заключва готвачката в килера, и тримата проникват в таванското помещение, където, според Холмс, трябва да е държана принудително дъщерята на Рукасел, Алис. Госпожица Хънтър несъзнателно е играла ролята на булката за жениха на Алис, който е наблюдавал къщата. В таванското помещение обаче не намират Алиса, защото тя е избягала. Влетящият в тавана след Холмс, Уотсън и госпожица Хънтър, господин Руксел ги обвинява в организиране на бягството на дъщеря му и се опитва да насъска върху тях кучето пазач. Но огромното куче едва не откъсва главата на самия Рукасел, чупейки му вратните прешлени, като превръща Рукасел парализиран инвалид.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „The Copper Beeches“, Baltimore Weekly Sun (8 октомври 1892), 1.
  • „The Adventure of the Copper Beeches“, Boston Sunday Herald (12 юни 1892), 26; (19 юни 1892), 28.
  • „The Adventure of the Copper Beeches“, The Courier-Journal (Louisville, Ky.) (11 юни 1892), 10; (18 юни 1892), 10. illus.
  • „The Adventure of the Copper Beeches“, Detroit Sunday News (12 юни 1892), 10; (19 юни 1892), 10. illus.
  • „The Adventure of the Copper Beeches“, Illustrated by Sidney Paget. The Strand Magazine, 3, No. 18 (June 1892), 613 – 628.
  • „The Adventure of the Copper Beeches“, Illustrated by Sidney Paget. The Strand Magazine (New York), 3 (July 1892), 613 – 628.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Медные буки“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​