Тамански полуостров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Таман пренасочва насам. За кагана вижте Таман (Западнотюркски каганат).

Разположение на полуострова
Карта на полуострова от 1870 г.

Таманският полуостров е разположен в Южна Русия, Краснодарски край.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Граничи на север с Азовско море, на запад - с Керченския проток, а на юг - с Черно море. Релефът е равнинен, със силно насечена брегова ивица, изобилстваща с много заливи, пясъчни коси и лимани. Сериозно влияние върху бреговата ивица и релефа на полуострова оказва с нейните наноси делтата на река Кубан.

Съвременния си облик придобива сравнително нетдавна. В античността се е състоял от множество острови, разделени от протоци.

История[редактиране | редактиране на кода]

В древността е бил населен от скитски племена. По-късно тук процъфтяват гръцките колонии Фанагория и Тмутаракан. Фанагория става център на Велика България през 7 век.

В края на 10 век е завладян от Киевска Рус, за да премине по-късно в ръцете на монголите и генуезците, които владеят полуострова до 1483. След Руско-турската война (1787-1792) отново влиза в границите на Русия.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

До първата половина на 19 век полуострова е слабо заселен. Тук са открити находища на нефт и природен газ. В процес на строителство е пристанище Таман, което се предвижда да бъде едно от най-големите в Южна Русия.