Тарантули

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тарантули
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
клас:Паякообразни (Arachnida)
разред:Паяци (Araneae)
надсемейство:Theraphosoidea
семейство:Тарантули (Theraphosidae)
Научно наименование
Thorell, 1869
Разпространение
Distribution.theraphosidae.1.png
Тарантули в Общомедия
[ редактиране ]

Тарантулите , известни още като паяци птицеяди[1] (Theraphosidae), са семейство паяци включващо около 900 вида. В зависимост от вида, размерът на тялото им варира от 2,5 до 10 cm, а разкрача на краката от 8 до 30 cm. Най-големите видове тарантули могат да тежат над 85 грама. Най-големият от всички видове е Theraphosa blondi от Венецуела и Бразилия с тегло от 150 грама и разкрач на краката до 30 cm.

Повечето тарантули са безвредни за хората, а някои видове са популярни в търговията на екзотични домашни любимци. Всички тарантули са отровни, но само някои от видовете притежават достатъчно силна отрова за да доведат до много голям дискомфорт в продължение на няколко дни.

Най-големите тарантули могат да убиват големи животни, като гущери, мишки, птици и малки змии.

Разпространение и местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Тарантулите са разпространени почти по цялото земно кълбо. Те могат да бъдат открити в Западна, Централна и в цяла Южна Америка до южните части на Чили и Аржентина. Тарантули могат да бъдат намерени и в цяла Африка, големи части от Азия и цяла Австралия. В Европа има някои видове в Испания, Португалия, Турция, Италия, и Кипър.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Семейство Тарантули

Източници[редактиране | редактиране на кода]