Тед Бънди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тиодор Робърт „Тед“ Бънди
Тиодор Робърт „Тед“ Бънди 
Роден: 24 ноември 1946 г.
Починал: 24 януари 1989 г. (42 г.)

Тиодор Робърт „Тед“ Бънди (на английски: Theodore Robert "Ted" Bundy, роден Тиодор Робърт Коуел (Theodore Robert Cowell), (24 ноември 194624 януари 1989) е американски сериен убиец, изнасилвач, некрофил, убил и изнасилил голям брой млади жени и момичета през 1970-те (основно между 1974 и 1978 г.)

Тиодор Робърт Коуел е роден в Бърлингтън, щата Върмонт, САЩ. Баща му е пилот, който не проявява никакъв интерес към детето. Майка му Елинор, уплашена от самотното майчинство, бяга във Филаделфия, където живее в католически дом за самотни майки. След раждането на сина си заживява при родителите си и се представя за сестра на Тед, а неговите баба и дядо  – за баща и майка. По-късно Елинор се мести в Тахома, Вашингтон, където среща готвача Джон Бънди и се жени за него. Тед приема името на втория си баща и става най-големият от общо 5 деца в семейството.

Тед израства в нормална семейна среда. Баща му Джон се опитва да установи връзка с доведения си син като го води на мачове, къмпинги, но детето се дистанцира от него. Тед е тихо и саможиво дете, няма много приятели в училището и извън него. След като завършва училище, Тед постъпва във Вашингтонския университет и работи, за да се издържа. Той е прилежен студент с добър успех. През пролетта на 1967 г. Тед среща любовта на живота си, но момичето, което е от богато семейство, не отговаря на чувствата му. През 1968 г. тя завършва университета, напуска Вашингтон и изоставя Тед. В резултат на раздялата той губи интерес към учението и успехът му се влошава. По същото време узнава, че сестра му всъщност му е майка.

През 1969 г. той започва да следва психология във Вашингтонския университет и се справя блестящо. По това време се среща с Елизабет Кендъл. Усилено работи за преизбирането на губернатора на Вашингтон и през този период създава солидни връзки с членове на американската Републиканска партия. Спасява дете от удавяне в Сиатъл и е награден за това. При пътуванията си до Калифорния през 1973 г. се среща с бившата си приятелка, която не е забравил. След кратка интимна връзка Тед я изоставя през 1974 г.

Първата му жертва е Линда Ан Хейли, на 21 г., студентка във Вашингтонския университет. Той прониква в дома ѝ на 31 януари 1974 г. и я отвлича. Тя е бяла, слаба, необвързана жена, непретенциозно обличаща се и с дълга коса – предпочитана плячка на Бънди. По-късно започват да изчезват и други жени, отговарящи на това описание. Тед ги отвлича през деня, като ги моли за помощ, използвайки своя „Фолксваген Костенурка“. Той е красив строен млад мъж и жените не го възприемат като заплаха. На 14 юли изчезват Джанис От и Дениз Наслънд. Телата им са отрити през август. През септември 1974 г. изчезва и Лаура Ейми на 17 години. Тед я убива с железен лост, след като я изнасилва. На 18 октомври 1974 в Юта изчезва дъщерята на местен полицейски шериф – Мелиса Смит на 17 години. Открита е няколко дни по-късно, изнасилена и удушена. Именно тези две убийства в толкова кратък отрязък от време карат полицията да мисли, че убиецът е един и същ. Разпространен е портрет на убиеца и в него Елизабет Кендъл разпознава приятеля си – Тед Бънди. Тя се обажда в полицията, но сигналът ѝ се губи сред хилядите други.

Заловен е почти случайно и прекарва дълги години в затвора. Признава за общо 36 убийства.

Сяда на електрическия стол в 7.16 ч. на 24 януари 1989 г. След екзекуцията тленните му останки са кремирани и разпръснати над Каскадите в щата Вашингтон.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Тед Бънди на kriminalist.info