Тед Бънди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тед Бънди
Theodore Robert Cowell

Роден
Починал
24 януари 1989 г. (42 г.)
ПогребанКаскади, САЩ

Религияметодизъм
Църква на Исус Христос на светиите от последните дни[1]
Националност САЩ
Учил вУниверситет Темпъл
Престъпна дейност
Престъпленияотвличане, кражба с взлом, опит за убийство, убийство
Жертви30+
Период13 август 1961 г. или 1 февруари 1974 г. – 9 февруари 1978 г.
МястоВашингтон, Юта, Флорида, Колорадо, Орегон, Айдахо, Калифорния
МотивиСексуален, мизогиния.
Дата на арест16 август 1975 г.
13 юни 1977 г.
15 февруари 1978 г.
Присъда3 смъртни присъди
Убитекзекуция на електрически стол
Семейство
БащаДжони Кълпепър Бънди
МайкаЕлинор Луис Коуел (1924 – 2012)
Съпруганеизв. (1980)
Деца1

Уебсайт
Тед Бънди в Общомедия

Тиодор Робърт „Тед“ Бънди (на английски: Theodore Robert „Ted“ Bundy), роден Тиодор Робърт Коуел (Theodore Robert Cowell), е американски сериен убиец, изнасилвач, некрофил, убил и изнасилил голям брой млади жени и момичета през 1970-те (основно между 1974 и 1978). Учил е психология и право. След като повече от десет години отрича да има нещо общо с убийствата, в крайна сметка той признава, че е извършил 30 от тях. Точният брой на жертвите му остава неизвестен и до днес.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 24 ноември 1946 година в Бърлингтън, щата Върмонт, САЩ. Извънбрачно дете е, а баща му остава неизвестен. Майка му Елинор, уплашена от самотното майчинство, бяга във Филаделфия, където живее в католически дом за самотни майки. След раждането на сина си заживява при родителите си и се представя за сестра на Тед, а неговите баба и дядо – за баща и майка. Тед разказва на своя позната, че след известно време намерил истинското си удостоверение за раждане, разбрал истината и намразил майка си.

На 4-годишна възраст Тед и майка му се преместват да живеят при свои роднини в Такоума, Вашингтон. Година по-късно Елинор среща готвача Джон Бънди и през 1951 се жени за него. Тед приема името на втория си баща и става най-големият от общо 5 деца в семейството.

Тед израства в нормална семейна среда. Баща му Джон се опитва да се сближи с него като го води на мачове, къмпинги, но детето се дистанцира от него. Като младеж Тед е много срамежлив, неуверен и с трудности в общуването, като често бива дразнен и подиграван в училище. Въпреки униженията, които изтърпява заради това че е различен, той успява да запази високия си успех в училище, а по-късно и в колежа.

След като завършва училище, постъпва във Вашингтонския университет и работи, за да се издържа. Той е прилежен студент с добър успех. През пролетта на 1967 г. Тед среща първата си любов, Стефани Брукс. Двамата споделят любовта си към карането на ски. През 1968 г. тя завършва университета и се разделя с Тед, описвайки го като „човек без амбиции“. Той започва да и пише писма, които биват върнати без отговор.В резултат на раздялата той губи интерес към учението и успехът му се влошава. Това се оказва повратна точка в живота му.

През 1969 г. той започва да следва психология във Вашингтонския университет и се справя блестящо. По това време се среща с Елизабет Кендъл. Усилено работи за преизбирането на губернатора на Вашингтон и през този период създава солидни връзки с членове на американската Републиканска партия. Спасява дете от удавяне в Сиатъл и е награден за това. При пътуванията си до Калифорния през 1973 отново се среща с Брукс. Двамата започват тайна афера, а Елизабет не подозира за това. Тед е имал големи шансове да стане политик и Брукс е впечатлена от него. Малко преди Коледа през 1974 г., той приключва връзката им без обяснение. Тя му се обажда, за да го попита защо така безпричинно приключва връзката им, а той и отговаря, че не знае за какво става въпрос. Брукс осъзнава, че всичкото това е било планирано от Бънди, за да си отмъсти за раздялата им през 1968 г. По-късно той е цитиран да казва: „Исках да се уверя, че съм достатъчно добър за нея.“

Престъпна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Първата му жертва е 21-годишната Линда Ан Хейли, студентка във Вашингтонския университет. Той прониква в дома ѝ на 31 януари 1974 г. и я отвлича. Тя е бяла, слаба, необвързана жена, непретенциозно обличаща се и с дълга кестенява коса – предпочитана плячка на Бънди. По-късно започват да изчезват и други жени, отговарящи на това описание. Тед ги отвлича през деня, като ги моли за помощ, използвайки своя „Фолксваген Костенурка“. Той е красив строен млад мъж и жените не го възприемат като заплаха. На 14 юли изчезват Джанис От и Дениз Наслънд. Телата им са открити през август. През септември 1974 г. изчезва и Лаура Ейми на 17 години. Тед я убива с железен лост, след като я изнасилва. На 18 октомври 1974 в Юта изчезва дъщерята на местен полицейски шериф – Мелиса Смит на 17 години. Открита е няколко дни по-късно, изнасилена и удушена. Именно тези две убийства в толкова кратък отрязък от време карат полицията да мисли, че убиецът е един и същ. Разпространен е портрет на убиеца и в него Елизабет Кендъл разпознава приятеля си – Тед Бънди. Тя се обажда в полицията, но сигналът ѝ се губи сред хилядите други.

Заловен е почти случайно и прекарва дълги години в затвора. Признава за общо 36 убийства. Непотвърдените му убийства, според неговия адвокат са повече от 100.

Сяда на електрическия стол в 7.16 ч. на 24 януари 1989 г. След екзекуцията тленните му останки са кремирани и разпръснати над Каскадите в щата Вашингтон, където са изхвърлени много от останките на жертвите му.

Източници[редактиране | редактиране на кода]