Тед Бънди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тед Бънди

Роден
Починал
24 януари 1989 г. (42 г.)
Престъпна дейност
Престъпления отвличане, кражба с взлом, опит за убийство, убийство
Жертви 30+
Период 13 август 1961 г. или 1 февруари 1974 г. – 9 февруари 1978 г.
Място на дейност Вашингтон, Юта, Флорида, Колорадо, Орегон, Айдахо, Калифорния
Мотиви Сексуален, мизогиния.
Дата на арест 16 август 1975 г.
13 юни 1977 г.
15 февруари 1978 г.
Присъда 3 смъртни присъди
Убит екзекуция на електрически стол
Семейство
Съпруга Карол Ан Бун (ж. 1979 – 1986)
Тед Бънди в Общомедия

Тиодор Робърт „Тед“ Бънди (на английски: Theodore Robert „Ted“ Bundy), роден Тиодор Робърт Коуел (Theodore Robert Cowell), (24 ноември 194624 януари 1989) е американски сериен убиец, изнасилвач, некрофил, убил и изнасилил голям брой млади жени и момичета през 1970-те (основно между 1974 и 1978 г.).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Тиодор Робърт Коуел е роден в Бърлингтън, щата Върмонт, САЩ. Баща му е пилот, който не проявява никакъв интерес към детето. Майка му Елинор, уплашена от самотното майчинство, бяга във Филаделфия, където живее в католически дом за самотни майки. След раждането на сина си заживява при родителите си и се представя за сестра на Тед, а неговите баба и дядо  – за баща и майка. По-късно Елинор се мести в Тахома, Вашингтон, където среща готвача Джон Бънди и се жени за него. Тед приема името на втория си баща и става най-големият от общо 5 деца в семейството.

Тед израства в нормална семейна среда. Баща му Джон се опитва да установи връзка с доведения си син като го води на мачове, къмпинги, но детето се дистанцира от него. Тед е тихо и саможиво дете, няма много приятели в училището и извън него. След като завършва училище, Тед постъпва във Вашингтонския университет и работи, за да се издържа. Той е прилежен студент с добър успех. През пролетта на 1967 г. Тед среща любовта на живота си, но момичето, което е от богато семейство, не отговаря на чувствата му. През 1968 г. тя завършва университета, напуска Вашингтон и изоставя Тед. В резултат на раздялата той губи интерес към учението и успехът му се влошава. По същото време узнава, че сестра му всъщност му е майка.

През 1969 г. той започва да следва психология във Вашингтонския университет и се справя блестящо. По това време се среща с Елизабет Кендъл. Усилено работи за преизбирането на губернатора на Вашингтон и през този период създава солидни връзки с членове на американската Републиканска партия. Спасява дете от удавяне в Сиатъл и е награден за това. При пътуванията си до Калифорния през 1973 г. се среща с бившата си приятелка, която не е забравил. След кратка интимна връзка Тед я изоставя през 1974 г.

Първата му жертва е Линда Ан Хейли, на 21 г., студентка във Вашингтонския университет. Той прониква в дома ѝ на 31 януари 1974 г. и я отвлича. Тя е бяла, слаба, необвързана жена, непретенциозно обличаща се и с дълга коса – предпочитана плячка на Бънди. По-късно започват да изчезват и други жени, отговарящи на това описание. Тед ги отвлича през деня, като ги моли за помощ, използвайки своя „Фолксваген Костенурка“. Той е красив строен млад мъж и жените не го възприемат като заплаха. На 14 юли изчезват Джанис От и Дениз Наслънд. Телата им са отрити през август. През септември 1974 г. изчезва и Лаура Ейми на 17 години. Тед я убива с железен лост, след като я изнасилва. На 18 октомври 1974 в Юта изчезва дъщерята на местен полицейски шериф – Мелиса Смит на 17 години. Открита е няколко дни по-късно, изнасилена и удушена. Именно тези две убийства в толкова кратък отрязък от време карат полицията да мисли, че убиецът е един и същ. Разпространен е портрет на убиеца и в него Елизабет Кендъл разпознава приятеля си – Тед Бънди. Тя се обажда в полицията, но сигналът ѝ се губи сред хилядите други.

Заловен е почти случайно и прекарва дълги години в затвора. Признава за общо 36 убийства.

Сяда на електрическия стол в 7.16 ч. на 24 януари 1989 г. След екзекуцията тленните му останки са кремирани и разпръснати над Каскадите в щата Вашингтон.

Източници[редактиране | редактиране на кода]