Теодора Ангелина (кесариса)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Теодра Ангелина
Θεοδώρα Αγγελίνα
византийска кесариса
Родена
Семейство
Баща Андроник Дука Ангел
Майка Ефросина
Съпруг Конрад Монфератски

Теодра Ангелина (на гръцки: Θεοδώρα Αγγελίνα Theodora Angelina, fl.: 12 век, † сл. 1195) е византийска кесариса, сестра на императорите Алексий III Ангел и Исаак II Ангел.

Теодора Ангелина е дъщеря на Андроник Дука Ангел и съпругата му Ефросина. Теодора е по-малка сестра на императорите Алексий III Ангел и Исаак II Ангел.

През зимата на 1186-1187 император Исаак II Ангел предлага ръката на сестра си на Бонифаций Монфератски. Предложението на императора има за цел да възстанови плодотворния по врмето на Комнините съюз между Монфератския дом и Византия, насочен срещу Свещената империя. По това време обаче Бонифаций Монфератски вече е женен, поради което ръката на Теодора е предложена на брат му - Конрад Монфератски, чиято първа съпруга вече била покойница. Конрад приема предложението и през пролетта на 1187 г. пристига в Константинопол, за да се венчае със сестрата на василевса. По случай сватбата съпругът на Теодора бил почетен с титлата кесар. По това време съпругът на Теодора впечатлява византийския двор с красотата и интелигентността си.

Изглежда бракът между Теодора и Конрад дава ефект, тъй като скоро след сватбата Конрад помага на императора да потуши бунта на Алексий Врана. Според Хуният именно Конрад вдъхнал кураж на императора да защити трона си от Врана и дори смело се сражавал в битката, в която генералът бил убит.

Бракът на Теодора обаче не продължава дълго. Присъствието на Конрад в двора разпалва антилатинските настроения в столицата, а и след поражението на Алексий Врана той си спечелва могъщи врагове в лицето на останалите членове на семейство Врана. Така през юли 1187 г. Конрад напуска Константинопол на борда на един генуезки търговски кораб и се отправя към Йерусалим. Изглежда впоследствие бракът на Теодора е разтрогнат, тъй като през 1190 г. Конрад се жени за йерусалимската кралица Изабела и по-късно е избран за крал на Йерусалим.

Последните сведения за Теодора Ангелина се отнасят към края на 90-те години на 12 в., когато тя се замонашва в един далматински манастир.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Никита Хониат, Historia pp. 382-383, 394-395
  • K. Varzos, Η γενεαλογία των Κομνηνών (2 voll. Thessalonicae, 1984 1A 1B 2) no. 185

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]