Теодорос Мандувалос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Теодорос Мандувалос
Θεόδωρος Μαντούβαλος
гръцки революционер

Роден
1882 г.
Починал
18 март 1945 г. (63 г.)

Теодорос Василиу Мандувалос Бофилияс или капитан Тайгетос (на гръцки: Θεόδωρος Βασιλείου Μαντούβαλος Μποφίλιας - Ταΰγετος) е гръцки военен и революционер, деец на Гръцката въоръжена пропаганда в Македония от началото на XX век.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Отпред: Николаос Цотакос (четвърти), Василиос Цимбидарос (пети), Теодорос Мандувалос (шести), Григорис Ронгакос (седми), Георгиос Цуканданас, Панайотис Икономакос, Теодорос Георгалис и други

Теодорос Мандувалос е роден през 1882 година в Ано Буларии на полуостров Мани. Включва се в гръцката въоръжена пропаганда в Македония като сержант от гръцката армия и става подвойвода в четата на Николаос Цотакос (капитан Гермас). На 16 юли 1907 година участва в сражението с турски части в местността Калогерико край село Лошница, в което загива капитанът на четата Цотакос. В сражението Теодорос Мандувалос е тежко ранен, след което тайно е лекуван в Кожани и Битоля в болницата на доктор Ангелопулос. След Младотурската революция от юли 1908 година е амнистиран и е преместен на лечение във военна болница.

Участва като офицер в Балканската и Междусъюзническата, като е ранен в гърдите в сражението при Пехчево (6-11 юли 1913 година). През 1914 година формира чета от 60 души и заминава за Аргирокастро, Северен Епир, след което е повишен в чин майор и става комендант на града.

Теодорос Мандувалос умира на 18 март 1945 година в Атина.[2][3] В Ано Буларии му е издигнат паметник.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Βακαλόπουλος, Κ. Ανέκδοτο μητρώο των μαχητών του Μακεδονικού Αγώνα // Mακεδονικά τόμος 19ος (1). Θεσσαλονίκη, Σύγγραμμα Περιοδικόν της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 1979. σ. 86.
  2. Θεόδωρος Μαντούβαλος – Καπετάν Ταΰγετος
  3. Μανιάτες Μακεδονομάχοι // mani.org.gr. Посетен на 6 март 2013 г.