Теодорос Нацинас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Теодорос Нацинас
Θεόδωρος Νάτσινας
гръцки упросветен деец

Роден
Починал

Етнос гърци
Образование Атински университет
Награди Вселенска патриаршия (1905)
Семейство
Деца Стефанос Нацинас

Теодорос Марку Нацинас (на гръцки: Θεόδωρος Νάτσινας) е гръцки просветен деец, участник в Гръцката въоръжена пропаганда в Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Нацинас е роден в 1872 година в западномакедонското градче Сятища. Завършва физика и математика в Атинския университет в 1898 година. Преподава в Аргос и Спецес.[1] В 1899 година Атинският университет предлага на гръцкото правителство Нацинас да бъде назначен за учител в Кесария. От 1903 до 1907 година преподава в Цариград.

В 1907 година Нацинас става директор на училище в родния си град и се включва в комитета на Гръцката въоръжена пропаганда в Македония. Арестуван е от властите и затворен в Ляпчища, но е освободен след намесата на Сятишкия и Сисанийски митрополит.

Училището „Теодорос Нацинас“.

След Балканските войни Нацинас преподава в Кожани.[2] Там основава първата кооперация и организира скаутски отбор. В 1918 година става генерален инспектор на средното образование в Гърция.

След 1921 година работи в Солун, където заедно с Г. Каранданис поема управлението на училището Мараслион, основано от Стефан Нукас.[3] Първоначално училището носи името „Нацинас-Каранданис“, но след като партньорите се разделят става известно като училище „Теодорос Нацинас“.

Нацинас е автор на книгата „Македонски пътуващи търговци в Австрия и Унгария“, издадена в 1939 година в Солун.[4] Баща е на политика Стефанос Нацинас.

Улица в Солун носи името на Теодорос Нацинас, а Нациновата къща, в която живее докато е в Солун, е известна забележителност в града.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Εμπρός, 1899-01-12, σ.3
  2. Εμπρός, 1914-11-08, σ.3
  3. Μακεδονία, 1921-07-23, σ.4
  4. Νάτσινας, Θ.M., Οι Μακεδόνες πραμματευτάδες εις τας χώρας Αυστρίας και Ουγγαρίας, Θεσσαλονίκη 1939.
     Портал „Македония“         Портал „Македония