Направо към съдържанието

Теофил Еротикос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Теофил Еротикос
Починал

Теофил Еротикос (на гръцки: Θεόφιλος Ἐρωτικός, Theophilos Erotikos, † сл. 1042) е византийски стратег и узурпатор против императрица Зоя на остров Кипър.

Теофил Еротикос служи вероятно при император Роман III като протоспатарий. През 1035 или 1036 г. неговият последник Михаил IV го поставя след неуспешния бунт на сръбския архонт Стефан Войслав като управител на алс Диоклиция, централната част на днешна Черна гора. Войслав успява да избяга през зимата 1037/38 г. от затвора в Константинопол и се връща в Диоклиция, където въстава втози път успешно против Византия и от 1040 иг. има тежки сражения с българския сепаратист Петър Делян. Еротикос е свален от Войслав и изгонен от страната.

Скоро след това Теофил Еротикос е назначен за стратег на Кипър. По време на разправиите за трона след свалянето на Михаил V през април 1042 г. той започва бунт, през който е убит императорския Krites (съдия) Теофилакт, който отговаря и за събирането на провинциалните отдръжки. Новият император Константин IX изпраща флот под командването на Константин Чаге, който бързо потушава въстанието на кипърците и залавя Еротикос. Въстаникът е закаран в Константинопол, където е обществено е неуважен в процесия. Той трябва да язди на кон в женски дрехи през хиподрума. Неговите собствености след това са конфискувани, а той е освободен. Неговата съдба след това е неизвестна.

Не трябва да се бърка с византийския учен Теофил Еротикос (10 век).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]