Терзийски баир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Терзийски баир
Relief Map of Bulgaria.jpg
42.679° с. ш. 26.739° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
Местоположение България (Област Ямбол, област Бургас, област Сливен)
Част от Стара планина
Надм. височина Кръста 472,3 m

Терзийски баир е планински рид, дял от Източна Стара планина, в области Ямбол, Бургас и Сливен, между река Мочурица и десният ѝ Мараш (река).

Планинският рид Терзийски баир се издига в най-южната част на Източна Стара планина с посока изток-запад, с дължина около 20 км и ширина до 5-6 км. На запад проломът на река Мараш (Марашки пролом) го отделя от ниската планина Гребенец, която също е част от Източна Стара планина, а на изток достига до завоя на река Мочурица, ляв приток на Тунджа. На север и на юг склоновете му постепенно затъват съответно в Карнобатската котловина (конкретно в Сунгурларското поле) и Сливенската котловина (конкретно в Стралджанското поле).

Най-високата му точка е връх Кръста (472,3 м), разположен в западната му част, на 1,5 км западно от село Терзийско. На изток височината на рида постепенно се понижава до 250 м и завършва при завоя река Мочурица.

Изграден е от горнокредни и терциерни мергелно-песъчливи скали. Билото му е плоско и заравнено, а склоновете полегати и слабо залесени.

По северното му подножие са разположени селата Грозден, Терзийско, Огнен и Искра, а по южното — Венец и Лозенец.

В югозападната му част е изградена хижа "Люляк", а в близост до нея е паметникът на Панайот Хитов.

Покрай южните склонове на рида, на протежение от 18,2 км преминава участък от първокласен път № 6 от Държавната пътна мрежа ГКПП "Гюешево" — СофияКарловоБургас, а по западната му граница, през Марашкия пролом, на протежение от 6,4 км — участък от първокласен път № 7 СилистраШуменЯмбол — ГКПП "Лесово".

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Мичев, Н и Ц. Михайлов, И. Вапцаров и Св. Кираджиев, Географски речник на България, София 1980 г., стр. 489 – 490.