Карнобатска котловина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карнобатска котловина
Изглед от Карнобатската котловина
Изглед от Карнобатската котловина
Relief Map of Bulgaria.jpg
42.7311° с. ш. 26.8794° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
Местоположение Флаг на България България
Надм. височина 180 м m
Дължина 45 км km
Ширина 1 - 7 км km
Площ 320 км2 кm2
Инфраструктура
Градове Карнобат, Сунгурларе

Карноба̀тска котловина̀ (или Карнобатско поле) е котловинно поле в Средногорско-Подбалканската област, десета по ред от запад на изток задбалканска котловина.

Карнобатската котловина е разположена между планините Стидовска и Карнобатска на север и Терзийски баир на югозапад (дялове от Стара планина) и възвишението Хисар на югоизток. На юг чрез долината на река Мочурица (ляв приток на Тунджа) се свързва със Сливенската котловина, а на изток чрез ниска седловина в района на село Черноград — с Айтоската котловина.

Площта на котловината е 320 км2, като дължината ѝ от северозапад на югоизток е около 45 км, а ширината от 1 до 7 км. Средната ѝ надморска височина е 180 м и е наклонена на юг, югоизток и югозапад. Поделя се на две части — Сунгурларско поле на северозапад с по-голяма надморска височина и Карнобатско поле на изток — с по-малка надморска височина и частично заблатено.

Котловинното дъно е запълнено с речни наноси и терциерни песъчливо-глинести седименти. Най-ниските ѝ части покрай река Мочурица са заблатени. Оградните планински склонове са изградени от горнокредни седименти и пирокластити. Отводнява се от река Мочурица (ляв приток на Тунджа) и нейните притоци. Климатът е умерено-континентален. Почвите са делувиално-пролувиални по долините на реките, канелени в периферните части, смолници и рендзини. Има благоприятни условия за лозарство, овощарство, зеленчукопроизводство, технически култури и орехи.

В котловината са разположени 2 града и 19 села:

През котловината преминават участъци от четири пътя от Държавната пътна мрежа:

От запад на изток, от жп моста на река Мочурица до гара Черноград преминава участък от трасето на Подбалканската жп линия СофияКарловоБургас, а от гара Карнобат до гара Лозарево — участък от жп линията КарнобатКомунари.

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]