Пъдарево

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg Тази статия е за котелското село. За пловдивското вижте Пъдарско.

Пъдарево
Панорамен изглед от Пъдарево
Панорамен изглед от Пъдарево
Общи данни
Население537 души[1] (15 септември 2022 г.)
25,1 души/km²
Землище21,454 km²
Надм. височина221 m
Пощ. код8884
Тел. код04515
МПС кодСН
ЕКАТТЕ58966
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСливен
Община
   кмет
Котел
Коста Каранашев
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Пъдарево
Валентин Бончев
(ГЕРБ)
Пъдарево в Общомедия

Пъдарево е село в Югоизточна България. То се намира в Община Котел, област Сливен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Пъдарево е разположено в подножието на Чаталбалкан в най-западната част на Сунгурларската долина. Климатът е умерено-континентален с прохладно лято и мека зима, изключително подходящ за развитие на лозарство, което е основен поминък на населението. Пъдарево се намира на 40 км от Сливен и през него преминава главният път за Котел и Северна България, а през Сунгурларе за Шумен и Добруджа.

Предимство на селото е благоприятното му географско положение – на 80 км от Бургас и непосредствената му близост до възрожденските селища Жеравна, Котел, Медвен и Градец (на около 30 км).

До селото има изградена добра пътна инфраструктура, както и директен автобусен транспорт до Сливен, Бургас, София, Шумен, Русе и др.

История и култура[редактиране | редактиране на кода]

Читалищете „Пробуда“
Кукерски игри

Първите данни за село Коруджиево (старото име на с. Пъдарево) са от 1610 – 1731 г. и се съдържат в данъчните регистри. Според преданията първите жители на селото са били коруджии (пазачи) на нивите и горите на турски бей, откъдето идва и наименованието му. Най-напред Коруджиево е населено от турци, но след Руско-турската война от 1877 – 1878 г. те го напускат, а на тяхно място идват преселници, първоначално от Седларево и Каябаш (Скала), а после и от други места в района. Така селото се разраства и придобива изцяло български облик.

През целия XX век Коруджиево се развива с бързи темпове и се модернизира. Още в началото на века е открито училище, на мястото на старите турски къщи са издигнати нови и модерни за времето си домове, а за нуждите на населението през 1966 г. е построен голям читалищен дом. От 1934 г. името на селото е променено на Пъдарево.

Селото се слави с богатата си художествена самодейност и великолепните национални облекла. Създаденият през 1949 г. танцов ансамбъл „Вито хоро“ дълги години успешно представя страната на републикански и редица международни фолклорни фестивали: гр. Калоча (Унгария) и гр. Закопане (Полша).

С цел да бъде запазено богатото художествено наследство от носии и тъкани на местния край през 1975 г. е открит Етнографски музеен комплекс, състоящ се от битова къща, хамбар, пещник, стопански двор и градина с лозе, датиращи от XVIII век. След настъпилите през 1989 г. в страната политически промени и реституцията музеят престава да съществува.

От 1956 г. към читалищния дом е създаден кукерски състав – единственият останал до днес в Община Котел. Съставът представя традициите от селото на фестивали в страната и чужбина: Полша, Украйна, Литва, Латвия и др. Всяка година след празника „Трифон Зарезан“ в Пъдарево се провеждат кукерски игри. Ритуалът се играе за здраве и плодородие.

Религия[редактиране | редактиране на кода]

Населението, включително и ромското, в основната си част е християнско. Пъдарево е едно от малкото населени места в България без източноправославна църква. В селото функционира Евангелска Петдесятна Църква.

Лозарство[редактиране | редактиране на кода]

Лозя

Още от най-ранни времена лозарството е познато в този регион, но населението тогава се препитава предимно с отглеждане на животни. Първите лозя са в местността Дабаалар. В годините след Първата световна война започва изкореняване на над 200 дка гори в местностите Корията и Бичка и на тяхно място се засаждат лозя. Най-често срещани сортове са „Червен мискет“, „Памид“, „Виненка“. Постепенно животновъдството и зърнените култури биват изместени от лозарството, което се налага като основен поминък на населението. С оглед на голямото производство на грозде и с финансово участие на местните жители през 1928 г. край Пъдарево е построен модерен винарски цех с капацитет 6 000 000 литра. Към 1935 г. селото заема първо място в Сунгурларската долина по брой нови лозя, средно по 20 – 30 дка на домакинство. Тук се произвежда „Пъдаревски мискет“, наложил се по-късно в цяла България като „Сунгурларски червен мискет“.

През последните десетилетия на XX век лозарството в Пъдарево преживява сериозна криза. Въпреки неблагополучията то успява да оцелее и в последните години се наблюдава възраждане на този традиционен поминък. След реституцията на земята започва възстановяване на старите лозови масиви, засаждат се нови лозя с традиционни сортове грозде. Тече реконструкция на местния „Винпром“, като има планове за развитие на винен туризъм. Избата ще се преустрои и модернизира в шато по френски образец, където гостите ще гледат как се прави виното и ще го пробват в ресторанта.

Възстановена е и една добра традиция: отбелязването на Деня на лозаря, което се превръща в празник за местното население.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • Ден на лозаря „Трифон Зарезан“ – 14 февруари
  • Кукерски игри – последната седмица на мес. февруари

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Стоян Андреев (1934 – 2017), български професор и генерал
  • Димитър Димитров (р. 1952), историк, възпитаник на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, дългогодишен директор на V СОУ „П.К.Яворов“, гр. Сливен