Невестино (област Бургас)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Невестино (Област Бургас))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в Област Бургас. За другите села с това име вижте Невестино.

Невестино
Общи данни
Население 502 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 24,908 km²
Надм. височина 219 m
Пощ. код 8431
Тел. код 05528
МПС код А
ЕКАТТЕ 51202
Администрация
Държава България
Област Бургас
Община
   кмет
Карнобат
Георги Димитров
(независим)
Кметство
   кмет
Невестино
Дянко Ненчев
(БСП)

Невестино е село в Югоизточна България. То се намира в община Карнобат, област Бургас.

География[редактиране | редактиране на кода]

Невестино е разположено в южното подножие на Карнобатската планина. Републикански път II-73 минава покрай селото, за което има отбивка отстояваща на 3.5 км от центъра на селото. Карнобат е на 13 км, а Бургас на 60 км. Невестино е известно с лозовите си масиви намиращи се в най-източната част на подбалканския лозаро-винарски район „Розова - долина“.[1] Отглеждат се прословутите сортове мускат отонел, червен мискет, както и каберне- совиньон, памид и други. „Ачмите“, „Качка“, „Опашката“ и т.н. са местности служещи за ориентир и наименование на различните лозови масиви покрай селото.

История[редактиране | редактиране на кода]

Старото му име е Герделии. Старото име идва от това, че по време на османската власт, селото е нападано и опожарявано от турците, а селяните за да преживеят после са правели големи (човешки бой) глинени гърнета наречени „гердели“, които са заравяли в земята, а в тях са насипвали зърно.

Според Славчо Чанев в книгата му „Сигмен, имена и хора“,[2] се прави предположението, че при осъвременяване на старото име Гердалии на Невестино през 1934 г., се е изхождало най-вероятно от значението на думата гердза – „жена, която се гизди, която се конти“, от турското герес, герджик-гиздав, спретнат, хубав. във връзка и с гердек – „брачно легло“.

Невестино се причислява към северните села от бившата Карнобатска околия, които имат общо икономическо и историческо развитие и се различават по своята материална култура от селата на юг от Карнобат. Благоприятстващото за развитието на селата в този район е географското положение – плодородната Карнобатска котловина и важния Ришки проход използван още от древността. Най-старите селища, запазени от Средновековието, са разположени именно от двете страни на Ришкия проход – Прилеп, Лозарево,[3] Подвис, Костен, Раклица.

Но наличието на прохода е оказвал влияние и на етническия състав на населението, заради нашествията. Тук българите живеели смесено с турското население, но винаги са имали числен превес. Чуждите пътешественици минавали по тези земи и прохода в XVI, XVII и XVIII в. споменават почти всички тези села.

Интересни и ценни са сведенията, които получаваме за с. Гердели от османотурските документи преведени от проф. Е. Грозданова. Те засягат облагането на немюсюлманското население в пределите на Османската империя с данъка джизие. Той принадлежи към шериатските данъци. Той дава израз на религиозната дискриминация спрямо поданиците друговерци в Османската империя. В българските и останалите земи под османска власт той се изисква ежегодно от християни и юдеи, като правило в полза на държавната хазна. Данъкът е паричен и с течение на времето се увеличавал многократно и около средата и втората половина на XVII в. постъпленията от него съставляват от 1/5 до 1/4 от всички парични приходи на империята. До 1690 г. джизието се разпределя по облагателни единици „хане“ (от перс. дом, къща). Най-често то съответства на немюсюлманско домакинство от мъж и жена, без или с деца незавасимо от възрастта. Според случая обаче то може да има по-широки или по-тесни рамки.

Според тези османски официални документи за броя на немюсюлманското население в с. Гердели през:

"1639 г. - има 29 ханета, от които 10 нови (немюсюлмански домакинства), според списъка за джизието на неверниците във вилаета на самия стар Сюзеболу (гр. Созопол) в каза Рускасри."

"1688 г. - има 63 „ханета“ в каза Карън абад (гр. Карнобат)."[4]

За сравнение съседните села имат съответно - с. Сункурлъ (дн. гр. Сунгурларе) - 36 „ханета“, с. Курдкуд (дн. с. Вълчин) - 13 „ханета“, с. Секбан (дн. с. Сигмен) - 22 „ханета“. За този период с. Искеле-и Бергос (в превод: пристанище на Бургас) дн. гр. Бургас е с едва 11 „ханета“.

Данните от тези османски официални документи ни дава основание да допуснем, че с. Гердели (дн. с. Невестино) е било с голям брой християнско българско население в сравнение с останалите села в региона, което пак доказва патриархалната му затвореност.

Но все пак за периода на XVII в. или дори и по-рано има доказателства за преселвания в Невестино на българското население полянци от Северна България. Това твърдение е направено въз основа на езиково - исторически и диалектоложки анализ. Полянците се разселват на юг през старопланинските проходи и се установяват в карнобатските села Подвис,Прилеп, Костен, Лозарево, Климаш, Невестино, Сигмен, Искра, Огнен и Терзийско, а така също и в отделни села в Сливенско, Ямболско и Бургаско, чак до северните склонове на Странджа планина.[5]

Въпреки сходните икономически и най-вече културни връзки обединяващи всички тези села, селата в подножието на Карнобатската планина и в откритите мочурливи места в поречието на река Мочурица – Невестино, Сигмен Искра, Мъдрино и Кликач, са преживели много по страшни мизерии и нищета от тези разположени от двете страни на прохода. Тук българите живеели в сламени къщи, изградени от керпич, били гладни и парцаливи – единственото нещо за ядене бил изпеченият в гореща пепел хляб. Поради многото нашествия и променяща се обстановка, хората в селата водели затворен патриархален живот и това довело до ясното им разграничаване в културата и бита спрямо близките села, разположени на юг от Карнобат. Главните занаяти са били земеделие и скотовъдство. Поради благоприятните природо-географски условия отрано тук се е издигнало лозарството по склоновете на малката Карнобатска планина. Занаятчийството и търговията не били развити, въпреки наличието на важна пътна артерия. Тук затвореното натурално стопанство в края на XVIII в. и началото на XIX в. се разпадало бавно. а липсата на сношения не давала възможност за проникване на нови културни влияния в бита и традициите на района.[6]

Обществени институции и забележителности[редактиране | редактиране на кода]

 • В с. Невестино има читалище „Просвета-1928 г.“, построено с църковната помощ на Сливенската епархия
 • Клуб на пенсионера
 • Детска певческа група и самодейци пенсионери
 • Църква „Свети Георги Победоносец“ – построена през 1880 г. от тревненски майстори
 • Лозанската чешма – на 3 км от селото
 • В парка в централната част на селото до църквата е изграден паметник, изработен от каменни плочи и мраморна плоча отпред с надпис. Представлява правоъгълник с височина 2,00 м, широчина 1,50 м и дебелина 0,50 м. Паметникът е посветен на загиналите във Втората световна война. Надписи на паметника: „В памет на загиналите в Отечествената война 1944 – 1945“. Списък на загиналите: ред. Димитър Р. Жеков род на 15.03.1921 г. убит на 09.03.1945 г. край с. Драва – Соболч Унгария, мл. серж. Сивил Д. Стоичев род. на 19.03.1919 г. убит на 18.11.1944 г. гр. Куршумлии – Югославия, ред. Желю Р. Куцаров род. на 15.11.1914 убит на 11.09.1944 край гр. Кула[7]
 • ЗПК Надежда[8]

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

От 2007 г. селото има сбор, който се провежда на първата събота от месец май.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Лозаро-винарски район „Розова долина“. //
 2. Чанев, Славчо „Сигмен, имена и хора“ – изд. Дворец на културата Перник-2009 г., стр. 26
 3. svetimesta.com
 4. Грозданова, Елена. Турски документи за данъка джизие през 17-18 в.. ИДА, 1969.
 5. Грозданова, Елена. Българската народност през XVII в.. Наука и изкуство, 1989. с. стр. 563.
 6. „Известия на Народния музей Бургас“-Изд. „Наука и изкуство“-София, 1965 г. Ст. Вичева „Развитие на народния костюм през XIX в. в северните села на бившата Карнобатска околия“
 7. РЕГИСТЪР на военните паметници и паметни плочи в област Бургас, стр. 33
 8. ПЪТЯТ БЕШЕ ЕДИН – ЗПК „НАДЕЖДА“ С. НЕВЕСТИНО ДА СТАНЕ СИЛНА СТРУКТУРА!, Агровестник