Тиберий Клавдий Север Прокул

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тиберий Клавдий Север Прокул
Роден
163 г.
Починал
неизв.
Семейство
Род Антонини
Баща Гней Клавдий Север
Майка Ания Аврелия Галерия Фаустина
Братя/сестри Марк Клавдий Умидий Квадрат
Съпруга Ания Фаустина (дъщеря на Умидия Корнифиция Фаустина)
Деца Ания Фаустина
Тиберий Клавдий Север Прокул в Общомедия

Тиберий Клавдий Север Прокул (на латински: Tiberius Claudius Severus Proculus; * 163, † 218) е политик и сенатор на Римската империя през края на 2 век и началото на 3 век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Прокул произлиза от Pompeiopolis в Пафлагония. Син е на Гней Клавдий Север (консул 173 г.) и на принцеса Ания Аврелия Галерия Фаустина, дъщеря на император Марк Аврелий и Фаустина Млада. Той е половин брат на Марк Клавдий Умидий Квадрат от първия брак на баща му с Умидия Квадрата (племенница на Марк Аврелий), който е осиновен от Марк Умидий Квадрат Аниан (консул 167 г.) и за участие в Луцила-заговора срещу Комод е екзекутиран през 182 г.

През 200 г. Прокул е консул заедно с Гай Ауфидий Викторин.[1] След консулата си Прокул се жени за втората си братовчедка по майчина линия Ания Фаустина, дъщеря на Умидия Корнифиция Фаустина и внучка на Ания Корнифиция Фаустина и Гай Умидий Квадрат Аниан Вер (суфектконсул 146 г.). Двамата имат дъщеря Ания Фаустина (* 201 г.), която става през 221 г. трета съпруга на император Елагабал.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • PIR ² C 1028

Източници[редактиране | редактиране на кода]