Тит Витразий Полион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Тит Витразий Полио)
Тит Витразий Полион
римски политик
Роден
Починал
180 г.
Семейство
СъпругаАния Фундания Фаустина
ДецаВитразия Фаустина

Тит Помпоний Прокул Витразий Полион (на латински: Titus Pomponius Proculus Vitrasius Pollio) е римски политик и сенатор през 2 век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Полион произхожда от патрицианска фамилия. Баща му Тит Витразий Полион е суфектконсул през 137 г.

Кариерата му започва при Адриан като магистър на Монетния двор (triumvir monetalis). Като кандидат на императора Полион е квестор, претор и префект praefectus alimentorum, което означава: Сенатор, отговарящ за алиментите, т.е. за издръжката на нуждаещите се деца.

През 151 г. Полион е суфектконсул, след това през 156159 г. е августовски легат на Долна Мизия (Moesia inferior) и на Hispania citerior (164 – 167). През 167/168 г. Полион става проконсул на Азия и взема участие като comes (придружител) от 168 до 175 г. в походите на Луций Вер против германите и сарматите; за което получава големи награди. Между другото за него е направена почетна статуя във военни дрехи на Троянски форум и една в цивилни дрехи в pronaos на храма на Антонин Пий. През 176 г. Полион е за втори път консул.

Полион е един от придружителите на Марк Аврелий в маркоманските войни. Полион умира по това време (преди 180 г.).

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

Полион е женен за Ания Фундания Фаустина, дъщеря на Марк Аний Либон и братовчедка на Марк Аврелий. Дъщеря му Витразия Фаустина поръчва убийството на Комод през 181 или 182 г

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Rudolf Hanslik: Pomponius II. 7 II. 16. In: Der Kleine Pauly (KlP). Band 4, Stuttgart 1972, Sp. 1037.