Тит Витразий Полион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тит Витразий Полион
римски политик
Роден
Починал
180 г.
Семейство
СъпругаАния Фундания Фаустина
ДецаВитразия Фаустина

Тит Помпоний Прокул Витразий Полион (на латински: Titus Pomponius Proculus Vitrasius Pollio) е римски политик и сенатор през 2 век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Полион произхожда от патрицианска фамилия. Баща му Тит Витразий Полион е суфектконсул през 137 г.

Кариерата му започва при Адриан като магистър на Монетния двор (triumvir monetalis). Като кандидат на императора Полион е квестор, претор и префект praefectus alimentorum, което означава: Сенатор, отговарящ за алиментите, т.е. за издръжката на нуждаещите се деца.

През 151 г. Полион е суфектконсул, след това през 156159 г. е августовски легат на Долна Мизия (Moesia inferior) и на Hispania citerior (164 – 167). През 167/168 г. Полион става проконсул на Азия и взема участие като comes (придружител) от 168 до 175 г. в походите на Луций Вер против германите и сарматите; за което получава големи награди. Между другото за него е направена почетна статуя във военни дрехи на Троянски форум и една в цивилни дрехи в pronaos на храма на Антонин Пий. През 176 г. Полион е за втори път консул.

Полион е един от придружителите на Марк Аврелий в маркоманските войни. Полион умира по това време (преди 180 г.).

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

Полион е женен за Ания Фундания Фаустина, дъщеря на Марк Аний Либон и братовчедка на Марк Аврелий. Дъщеря му Витразия Фаустина поръчва убийството на Комод през 181 или 182 г

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Rudolf Hanslik: Pomponius II. 7 II. 16. In: Der Kleine Pauly (KlP). Band 4, Stuttgart 1972, Sp. 1037.