Тодор Мировски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тодор Мировски
Тодор Мировски
икономист
Роден
Починал
Научна дейност
Област Икономика

Тодор Мировски (на македонска литературна норма: Тодор Мировски) е икономист, професор от Северна Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през януари 1904 година в град Щип. През 1928 година завършва Икономическа търговска висша школа в Загреб. Започва да работи в Търговска банка в Струмица. След това се премества в Белград, където работи в Пощенска спестовна банка. Между 1933 и 1941 година работи в Държавна ипотечна банка в Белград. През 1935 става доктор на икономическите науки. Член-съдружник е на списанието „Луч“.[1]

Включва се в НОВМ през май 1944 година. От октомври същата година е изпратен от Главния щаб на НОВ и ПОМ в Белград в Комисията за финанси, където създава отделение за федерални финанси. С решение на Президиума на АСНОМ от януари 1945 е избран за член на Контролния комитет. От юли 1945 до 1947 година е пръв директор на Македонската стопанска банка. По-късно работи в Плановата комисия на Македония.

През 1958 година първото преброяване на населението на Народна република Македония е извършено под негово ръководство. През 1950 година помага за основаването на Икономическия факултет в Скопие[2].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Църнушанов, Коста. Македонизмът и съпротивата на Македония срещу него. Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, София, 1992, стр. 152.
  2. Утрински весник Половин век от смъртта на Тодор Мировски, първи банкер на Македония
     Портал „Македония“         Портал „Македония