Направо към съдържанието

Томас Матингли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Томас Матингли
Thomas Mattingly
американски астронавт
Роден
Починал

Националност САЩ
Учил вОбърнски университет
Кариера в космонавтиката
Професияинженер
Званиеконтраадмирал от USN
Престой в космоса21 денонощия 4 часа 34 минути
СелекцияГрупа NASA-5 (1966)
МисияАполо 16, STS-4, STS-51C
Емблема
Активностдо юни 1985 г.
Семейство
Деца1

Уебсайт
Томас Матингли в Общомедия

Томас Матингли (на английски: Mattingly Thomas Kenneth) е бивш американски астронавт, участник в програмите „Аполо“ и „Спейс шатъл“. Контраадмирал от Военноморските сили на САЩ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 17 март 1936 г. в Чикаго, щата Илинойс. Завършва гимназията „Едисон“ в Маями. Продължава в Авиационния университет в Обърн, където получава бакалавърска степен по инженерство през 1958 г. Той се започва да служи в американския флот през 1958 г.

Кариера в НАСА[редактиране | редактиране на кода]

Матингли (на преден план), заедно с Хенри Хартсфийлд поздравява президента на САЩ Роналд Рейгън, застанал до първата дама Нанси Рейгън, след завръщането им на Земята на 4 юли 1982 г.

Избран е за астронавт през април 1966 г. Първата мисия, за която е избран е да бъде пилот на командния модул Аполо 13. Три дни преди старта, той е отстранен от мисията поради опасност от заболяване на морбили, тъй като не е боледувал от болестта и няма изграден имунитет към нея. Факт е обаче, че той не се разболява. Така той пропуска пълният с драматизъм полет. Въпреки това, Матингли участва в подпомагането на членовете на екипажа да реши проблема с пестене на енергия по време на полета.

Първи полет[редактиране | редактиране на кода]

Впоследствие е назначен за пилот на командния модул на Аполо 16. Командир е Джон Йънг, а пилот на лунния модул е Чарлс Дюк. Стартират на 16 април 1972 г. Йънг и Дюк изследват лунната повърхност в продължение на три дни, а през това време Матингли с помощта на апаратурата на сервизния от височина 100 км прави фотографска и геохимична карта на лунната повърхност около екватора.

Втори полет[редактиране | редактиране на кода]

Назначен е за командир на четвъртия и последен пробен полет на космическата совалка Колумбия. На 27 юни 1982 г., Матингли и пилотът Хенри Хартсфийлд започват 7-дневна мисия, по време на която те старателно тестват системите на совалката системи и пускат първият военен полезен товар в космоса.

Трети полет[редактиране | редактиране на кода]

Последният си полет Матингли осъществява на 24 януари 1985 г., като командир на совалката Дискавъри, мисия STS-51C. Полетът продължава три дни и е посветен изцяло за целите на Министерството на отбраната на САЩ.

Космически полети на Томас Матингли
Дата КК Емблема на мисията Функции Продължителност
1 16 април 1972 Аполо 16
Пилот на командния модул 11 денонощия 1 час 51 мин 5 сек.
2 27 юни 1982 Колумбия“, мисия STS-4
Командир 7 денонощия 1 час 10 мин 44 сек.
3 24 януари 1985 Дискавъри“, мисия STS-51C
Командир 3 денонощия 1 час 34 мин 13 сек.
Сумарно време в космоса – 21 денонощия 4 часа 36 минути и 2 сек.

Има 1 излизане в безвъздушното пространство с продължителност 1 час и 24 минути.

След НАСА[редактиране | редактиране на кода]

През юни 1986 г., Матингли напуска НАСА и се връща във ВМС на САЩ. Напуска флота през 1990 г. с чин контраадмирал.

Започва във фирмата Grumman в Рестън, и работи върху програмата за космическа станция. След това той оглавява програмата за ракетата „Атлас“ в General Dynamics.

От 1998 г. Матингли е управител на нискотарифната авиокомпания Company Los Alamitos, Калифорния. Едновременно с това той е председател на Управителния съвет от юли 1999 г. на дружеството-майка Universal Space Network.

Томас Матингли е разведен два пъти, има син от първия си брак.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]