Торгсин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Торгсин
Основаване 1931
Закриване 1936
Седалище Москва, Съюз на съветските социалистически републики СССР
Продукти Търговия на дребно
Собственик Съюз на съветските социалистически републики СССР
Торгсин в Общомедия

„Торгсин“ (на руски: Торгсин, от Всесоюзное объединение по торговле с иностранцами, Всесъюзно обединение за търговия с чужденци) е съществувало през 1931 – 1936 година държавно предприятие за търговия на дребно в Съветския съюз.

То включва верига магазини, снабдявани с голям асортимент от хранителни и други потребителски стоки, недостъпни в обикновената търговска мрежа, които се продават срещу чужда валута, благородни метали, скъпоценни камъни и исторически ценности. Създадени са от комунистическия режим с цел да придобие намиращите се в населението ценности. По оценки на режима за петгодишното си съществуване „Торгсин“ събира около 95% от тези ценности, след което е закрит. През 60-те години Съветският съюз създава подобна верига със сходна цел – „Берьозка“. По същото време такива магазини се създават и в други източноевропейски страни, включително българските „Кореком“.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Шкодрова, Албена. Соц гурме. Куриозната история на кухнята в НРБ. Пловдив, Жанет 45, 2015. ISBN 978-619-186-115-6. с. 128 – 131.