Торпедоносец

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Торпедоносец е боен самолет, чието основно предназначение е поразяването с авиационни торпеда на бойни и транспортни кораби, подводници и други плавателни съдове. По-късните торпедоносци са използвани и за поставянето на морски минни заграждения, обезпечаване на стоварването на морски десанти и др.

Торпедоносците се появяват в края на Първата световна война и бързо навлизат във флотовете на големите морски сили. Най-широко разпространение получават в годините на Втората световна война. Освен торпедоносците, специално разработвани като такива, често това са преоборудвани бомбардировачи, пригодени да носят торпеда и да изпълняват специфичните задачи, свързани с морските условия.

След края на Втората световна война във връзка с подобряването през 50-те години на 20 в. на морските средства за ПВО, както и с появата на противокорабни ракети, способни ефективно да поразяват надводни цели на големи разстояния, торпедоносците, въоръжени с противокорабни торпеда, губят значението си и са извадени от строя.

Днешните „торпедоносци“ са въоръжени почти изключително с противолодъчни (против подводници) торпеда. Това са различни типове патрулни и палубни самолети и вертолети, както и такива на морската авиация, които притежават необходимата апаратура за употребата на тези торпеда.

Някои типове торпедоносци[редактиране | редактиране на кода]

Първа световна война[редактиране | редактиране на кода]

Английски Sopwith Cuckoo от Първата световна война

Втора световна война[редактиране | редактиране на кода]

Немски Heinkel He-111H-6 от периода на Втората световна война

Следвоенен период и съвремие[редактиране | редактиране на кода]

Американски палубен S-3A Viking
Уикипедия разполага с
Портал:Авиация