Транспаданска република

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Транспаданска република
Repubblica Transpadana
Знаме на Транспаданската република
Карта на Северна Италия от 1796 г.:Миланското херцогство става Транспаданска република през 1796 г., след френската окупация.
Официален език Италиански
Столица Милано
Управление Република
Основана 10 май, 1796 г.

Транспаданската република (на италиански: Repubblica Transpadana) е временно държавно образувание без международно признание, създадено от генерал Наполеон Бонапарт в Милано, по време на френските Революционни войни.

На 10 май 1796 г., френската армия побеждава австрийските войски в битката при Лоди и окупира архаичното Миланското херцогство. Наполеон назначава временен орган на властта, Главна администрация на Ломбардия, който заменя австрийските чиновници и създава френска дъщерна република в Северна Италия, възприела френския революционен календар.

Администрацията получава пълната цивилна власт чрез прокламация на Бонапарт на 8 брюмер, година V (29 октомври 1796 г.), въпреки че разпорежданията ѝ трябва да бъдат одобрявани от френския военен командир в Ломбардия. Администрацията се състои от четири отдела: за религиозни и културни въпроси; за транспорт и инженерни дела; за финанси и данъци; и един за търговски дела.

С новите победи на Наполеоновата армия, територията на републиката последователно нараства: с Леобенския мир от 17 април 1797 г., Франция започва да окупира Венецианската република, отнемайки Бергамо и премествайки на изток (от река Ада до река Ольо) договорената преди повече от три века граница с венецианците. На 19 май, Наполеон прехвърля във владение на Милано териториите на бившето херцогство Модена от граничещата Цизпаданска република. На 29 юни, генералът решава да реорганизира за последно републиката и тя да получи, поне формално, независимост: със собствен декрет, Бонапарт обявява началото на Цизалпийската република.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „История“         Портал „История          Портал „Италия“         Портал „Италия    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Transpadane Republic“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.