Трибериа (крепост)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за за крепостта Трибериа. За за селото вижте Трибериа.

Трибериа (на шведски: Triberga borg) е кръгова крепост, разположена на около село Трибериа (на шведски: Triberga), в югоизточната част на шведския остров Йоланд в рамките на община Мьорбюлонга, лен Калмар. Това е една от деветнадесетте крепости от подобен тип, открити на острова [1]. Едва четири от тези укрепления разполагат с двойна крепостна стена — Екеторп, Гробори, Борбю и Трибериа [1]. Счита се, че това дострояване е станало през ранното Средновековие, когато крепостите са били обитавани и използвани за защита [1].

Крепостта е разположена в близост до блатото „Трибериа мосе“ (на шведски: Triberga mosse), като в по-ранни времена това е била голяма блатиста местност. Именно непроходимостта около крепостта е използвана за допълнителна защита [2].

Формата на крепостта „Трибериа“ е слабо елиптична, с вътрешен диаметър от около 60 m [2]. Разкопките показват наличие на външна крепостна стена, построена около по-ранна защитна стена. Външната крепостна стена има отвор на юг. Вътрешната стена е широка около 5 m и е изцяло построена от варовик [2]. При нея входа е разположен на югоизток.

В близост до крепостта са намерени редица златни и сребърни предмети. През 1960 година около „Трибериа“ е намерено най-голямото сребърно съкровище за остров Йоланд, състоящо се от 660 арабски сребърни монети, от времето на викингите [2]. Това съкровище се съхранява в музея на град Калмар. Други предмети намирани в и около крепостта са върхове на стрели, накити, монети и перли [2][3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Stein-Borg, M., страница 3
  2. а б в г д Крепостта „Трибериа“ на страницата www.olanningen.com, архив на оригинала от 14 юни 2011, https://web.archive.org/web/20110614071646/http://www.olanningen.com/oland/triberga_borg.htm, посетен на 17 ноември 2011 
  3. Stein-Borg, M., страница 9
  • Stein-Borg, M Triberga fornborg på sydöstra Öland. Tidskrift – Arkeologi i sydöstra Sverige nr 2 2002. Högskolan i Kalmar. PDF

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]