Трилобити

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Трилобити
Koneprusia brutoni.jpg
Koneprusia brutoni
Класификация
царство: Animalia Животни
отдел: Arthropoda Членестоноги
подтип: †Trilobitomorpha Трилобитообразни
клас: †Trilobita Трилобити
Научно наименование
Уикивидове Trilobita
Walch, 1771 г.
Разреди
Обхват на вкаменелости
Трилобити в Общомедия

Трилобитите (Trilobita) са клас изчезнали членестоноги. Те се появяват в Камбрий и живеят по време на долния Палеозой преди бавно да измрат. Последните трилобити изчезват в масовото измиране в края на перм преди 250 милиона години.

Трилобитите са много добре познати и вероятно втората по известност група изкопаеми след динозаврите. Те са най-разнообразната група животни в регистъра на изкопаемите, състояща се от девет (може би десет) разреда и над 15 000 вида. Понастоящем трилобитите са включени заедно с Хелицерови в групата Arachnomorpha.

Повечето от тях са били прости малки морски същества, които филтрирали тиня, за да се хранят.

Тип Arthropoda.Обитавали древните морски басейни. На гръбната страна са имали твърд хитинов щит. Той се поделя на 3 части:главов отдел (цефалон), телесен отдел (торакс) и опашен отдел (пигидиум).[1] [2] В централната част на цефалона се намира глабела. Тя е формирана от сливането на няколко сегмента. Торакса е от различен брой сегменти:2-44бр.

Всеки сегмент има една централна част и две странични, завършващи с шипчета. Пигидиумът също е от различен брой сегменти:1 – 30 бр. Често завършва с голям шип-телсон.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Бакалов, Петър, Цанков, Васил. Палеонтоложки определител (по В.Ю. Черкасов). Университетска библиотека № 213, 1939. с. 242 – 256.
  2. Памукчиев, Ангел, Чешмеджиева, Виолета. Палеонтоложки определител, безгръбначни. Университетско издателство „Климент Охридски“, 1987. с. 65 – 68.