Трискелион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Келтски трискелион

Трискелион (от гръцки: τρισκελης[1] – „трикрак“) е древен знак, показващ три бягащи крака, излизащи от една точка.

Трискелионът е традиционен символ на Сицилия[2], където е наричан trinacria; на остров Ман, където се нарича Tree Cassyn Vannin[3] на манкс и на Бретан, където се нарича Triskèle. Ингушетия също има трискелион на знамето си.

История[редактиране | редактиране на кода]

Символът е изобразяван през VI в. пр. Хр. върху монетите на тракийското племе дерони, които са първите сечени по нашите земи монети. Счита се, че символът е използван от древните елини, които откриват остров Сицилия. Обикаляйки Сицилия по море, древните гърци го оприличават на триъгълник и го назовават така – trinacrios. По-късно трискелионът става символ на Сицилия и е елемент от флага на този остров. Доказателство за това, че трискалионът е известен в Елада символ, е неговото изобразяване върху щит от 510 пр.н.е.

Трискелионът е традиционен символ на остров Ман, което дълги години е било обект на изследвания. Вероятно символът е индиректно пренесен от древна Елада и използването му в Сицилия и Ман говори за общо в завоевателите на тези отдалечени от себе си острови. Установено е, обаче, че трискелионът (на манкс – tre cassyn) става неразделен символ на Ман доста по-късно – през 1266 г. и това е свързано с владичеството на различни династии, едновременно владяли и Сицилия и остров Ман.

Знакът присъства и в славянски гербове:

Един от най-често използваните символи на БДСМ обществото е производен на трискелиона, ограден с кръг.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. τρισκελής, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus Digital Library
  2. Angelo & Mario Grifasi (1999-01-28). "Sicilia: Il Perchè del nome Trinacria". Grifasi-sicilia.com.
  3. "Isle of Man Government"