Тробриан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тробриан
Карта на Острови Тробриан
Карта
Страна Папуа Нова Гвинея
АкваторияСоломоново море
Площ440 km²
Население28 486 души (2000)
64,7 души/km²
-8.6375° с. ш. 150.8525° и. д.
Местоположение в Папуа Нова Гвинея
-8.6375° с. ш. 150.8525° и. д.
Местоположение в Папуа Нова Гвинея
Тробриан в Общомедия

Острови Тробриан или Тробриандски острови (на английски: Trobriand Islands) е архипелаг от коралови острови в Соломоново море, владение на Папуа Нова Гвинея, част от провинция Милн Бей. По-голямата част от местното население (около 12 000 души) живеят на най – големия от островите – Кириуина, на който също се намира правителствената станция.

География[редактиране | редактиране на кода]

Тробриандските острови включват четири главни острова – Кириуина, Кайлеуна, Вакута и Китава. Остров Кириуина е най – големият остров от архипелага с дължина от 43 километра. През 80-те години на миналия век, на острова е имало около шест селища, с население от около 12 хиляди души. Остров Кириуина е и с най-висока надморска височина, в сравнение с останалите острови, който представляват ниски коралови атоли.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Местното население предимно се занимава със земеделие и градинарство. Социалната организация на острова е матриархална като водеща роля изпълняват жените. Ежегодно местните участват в регионални състезания по размяна на мидени черупки, наречени kula.

Бронислав Малиновски сред местните.

Въпреки че, разбиранията за модерната медицина и репродукция са добре познати на населението на Тробриандските острови, местните все още съхраняват своите традиции и обичаи, които в много случаи не намират еквивалент. Полският антрополог и етнолог, Бронислав Малиновски, посвещава дълги години в изследване на Тробриандските острови. Най-известното произведение на Малиновски е Аргонавти на Западния Пасифик (Argonauts of the Western Pacific), където са описани особените търговски взаимоотношения kula („кула“) и сексуалносттаритуалите, религиозните практики, както и социалните структури в племената на островите.

Език[редактиране | редактиране на кода]

Езикът на населението на Тробриандските острови е Kilivila, който е част от Австралонезийските езици, но в отделните племена съществуват други различни диалектни форми.

Валута[редактиране | редактиране на кода]

Интересен е фактът, че населението на Тробриандските острови използва Ям като обменна валута, което е вид зеленчук. Разбира се, посетителите на острова винаги могат да използват пари.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите европейци посетили Тробриандските острови са пътувал с френския кораб Espérance през 1793 г. Навигаторът на кораба – Bruni d'Entrecasteaux, кръщава островите по името на своя пръв лейтенант – Денис де Тробрианд. Първият антрополог, който изучавал местното население бил Селигман, чиято изследователска дейност била продължена от неговия ученик, Бронислав Малиновски, който посетил островите по време на Първата световна война. Сега Тробриандските острови принадлежат към Папуа Нова Гвинея, която е островна държава, член на Британската общност.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Trobriand Islands в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​