Тускоги

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тускоги
Общ бройнеизвестен
По местаСАЩ, Алабама, после Оклахома
Езикмускоги
Сродни групикрики

Тускоги (на английски: Tuskogee, Tuskegee) е северноамериканско индианско племе, което първоначално живее в Алабама, САЩ. Въпреки че племето е член на крикската конфедерация, техният оригинален език не е крикски, а най-вероятно език коасати. Все още учените спорят по този въпрос, както и по въпроса за техния произход и местообитание.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1540 г., два дни преди да влезе в Куса, експедицията на Ернандо де Сото преминава през един крикски град наречен „Таскуа“, който може би е населяван от тускоги. През 1567 г. в същия район се споменават имената на два града, „Таскуа“ и „Таскуакуа“.

В края на 17 век племето изглежда е разделено на две групи. Едната група живее на един остров в река Тенеси и впоследствие се присъединява към племето чероки. Втората група се премества при сливането на реките Куса и Талапуса, където преди това е градът Таскуа.

В ранни карти от началото и средата на 18 век обаче град с името Тускоги се появява на река Чатахучи сред долните крики. Това навежда на извода, че има две съвсем отделни групи тускоги. Едните при сливането на реките Куса и Талапуса, а другите на река Чатахучи.

След отстраняването на криките в Оклахома, тускогите основават града си в югоизточната част на крикската територия. Днес техните потомци са част от Нацията мускоги на Оклахома.[1]

  1. а б Swanton, John. „Early History of the Creek Indians and Their Neighbors“. US Government Printing Office, 1922. с. 524.