Уебстраница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Уеб страница)
Направо към: навигация, търсене

Уебстраницата[1] е документ или информационен ресурс, който е подходящ за World Wide Web. Достъпът до уебстраниците може да бъде осъществен чрез уеббраузър, а съдържанието им обикновено се показва на монитор на компютър (вкл. на екран на мобилно устройство). Тази информация обикновено се съхранява във формат от тип HTML или XHTML и може да предоставя навигация към други уебстраници чрез хипертекстови връзки. Обикновено уебстраниците включват текст, изображения (картинки, илюстрации, фотографии) и стилове във формат на файла от тип CSS, но може също да включват анимация, мултимедийно съдържание (файл с музика/звук, видеоклип с или без звук) или скриптове, написани на JavaScript, VBScript и др. скриптови програмни езици.

Няколко уебстраници, обединени от обща тема и дизайн, а също свързани помежду си с връзки и обикновено разположени на един уебсървър, образуват уебсайт.

Видове уебстраници[редактиране | редактиране на кода]

Уебстраниците са основно два вида:

  • Статична страница е тази страница, чието съдържание се определя предварително, и се съхранява в този вид на уебсървъра.
  • Динамична уебстраница е тази страница, чието съдържание се създава в зависимост от характеристиките, предоставени от потребителя и в зависимост от данните, съхранявани в базата данни на сайта.

Адрес на уебстраница (URL)[редактиране | редактиране на кода]

Адресът на страницата, наречен URL, е всъщност заявката, адресирана към HTTP сървъра, и се нарича HTTP заявка. Адресът се състои от няколко части, основните от които са протоколът http и името на домейна.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Думата традиционно се среща и като уеб страница или уеб-страница, но в Официалния правописен речник на българския език, БАН, 2012 г. е кодифицирана като една дума.