Уикипедия:Заявки към администраторите/Архив/2022/март

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари заявки към администраторите на Уикипедия:Заявки към администраторите.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да направите нова заявка или да коментирате стара, използвайте текущата страница.


Моля да се махне пренасочването от Манталитет към Ум. Това са съвсем различни неща. --Mmm-jun (беседа) 09:39, 2 март 2022 (UTC)

Mmm-jun, за това не се иска администраторска намеса. Просто редактирайте Манталитет. -- Сале (беседа) 09:42, 2 март 2022 (UTC)
✔Готово Готово Изтрих манталитет, понеже не е ясно дали някой ще работи по нея. --Стан (беседа) 09:44, 2 март 2022 (UTC)
Благодаря, това, както е модерно да се казва, е „правилно решение“ :-), защото темата не е лесна и дори 2 – 3 изречения трябва да бъдат прецизно подбрани.--Mmm-jun (беседа) 10:00, 2 март 2022 (UTC)

Към интерфейсните администратори

Здравейте, имам една молба. Дали бихте могли да коригирате двете връзки отляво в раздел „Общувайте“, които са съответно: Фейсбук страница и Фейсбук група. Според правилата името на компанията трябва или да е в кавички, или по някакъв начин да се различава от останалия текст – например да е с наклонен шрифт, да е удебелено или да е с латински букви. Благодаря.

Carbonaro. (беседа) 09:31, 3 март 2022 (UTC)

Страхотно е, че следиш за тези неща. :) За съжаление, просто форматиране не работи, така че курсив не става лесно. Сложих кавички, но честно казано на мен ми стои странно в менюто. Според мен за такива конкретни случаи е добре да се претеглят нещата, защото в случая това не е просто текст, а наистина част от интерфейса (макар в случая всеки админ да може да го променя, не само интерфейсни).
Какво мислиш? И какво мислят колегите? Ще помисля и дали не можем да направим нещо с JS, но като се има предвид, че тоя текст явно не допуска никакъв специален код (примерно span id), вероятно няма да стане.
— Luchesar • Б/П 10:26, 3 март 2022 (UTC)
Сега забелязах. Да, честно казано, и на мен ми изглежда малко странно. Освен да се напише на английски, но тогава пак ще има противоречия. Най-добре мнозинството да реши. усмивка Carbonaro. (беседа) 10:34, 3 март 2022 (UTC)
Хаха, да, нека го оставим като храна за размисъл. Забавното е, между другото, че на мен сега ми изглежда сякаш е употребено като въздушни кавички. „Фейсбук“ група... ама не съвсем. :D
— Luchesar • Б/П 10:53, 3 март 2022 (UTC)
Сетих се за два варианта, които можем да използваме, ако все още „Фейсбук“ в кавички не стои добре.
  1. Да имаме само една връзка с текст Фейсбук. В този случай казусът спада към правилото за заглавие и не е нужно да се поставят кавички. Връзката обаче ще може да сочи или към страницата, или към групата, освен ако с JavaScript не се направи така, че да сочи към два сайта.
  2. Може да имаме само една връзка Фейсбук, но при поставяне на показалеца над нея, да се появява падащо меню (както е връзката Приноси).
Не знам. И двата варианта са малко компромисни, но просто това ми хрумна, като спомена за JavaScript. Може и да остане така, както е сега. Може и да се махнат кавичките и да остане „неправилно“. ухилване Carbonaro. (беседа) 07:18, 4 март 2022 (UTC)
Напълно излишни кавички. Това не е текст, а Меню. Така, че не изпадайте в бюрократщина. --Rumensz (беседа) 07:35, 4 март 2022 (UTC)
Съгласен съм. В блога на Павлина се дискутира именно този случай. Думата фейсбук означава ’личен профил във Фейсбук’, а не името на компанията (да не говорим, че те вече са Мета, не Фейсбук :)). Така, че и според мен кавичките са ненужни. По тази логика трябва да наслагаме кавички и на Дискорд, Телеграм, IRC, че дори и на Уикипедия и Уикиданни--ikonact (беседа) 08:01, 4 март 2022 (UTC)
+1 --Молли (беседа) 08:04, 4 март 2022 (UTC)
Не е вярно. В блога, ако обърнете внимание, ще забележите, че авторката (както е и самото правило) пише, че когато „Фейсбук“ се употребява като съществително собствено име, се пише винаги с главна буква и с кавички. Когато се използва лексикализираното название, се пише с малка буква:
  • Хакнали са му фейсбука.
  • Ще си взема един аспирин.
  • Денислав похвали ли ти се, че си е купил джип?
За Уикипедия – абсолютно правилно. Този въпрос се отвори на беседата на Randona.bg, но все още не съм се допитал до „Езикови справки“. Ще го направя възможно най-скоро или ще помоля някой колега, но засега стигнахме до извода, че Уикипедия е казус, който може да се счита, че не е изрично нормиран. От една страна, може да се приема като собствено име, което е приложение в рамките на словосъчетание: проект „Уикипедия“. От друга страна, може да спада към друго правило, според което не се пишат кавички: Софийски университет. Carbonaro. (беседа) 09:19, 4 март 2022 (UTC)
Под "Фейсбук страница" в менюто аз разбирам "Страницата в профила на Уикипедия във Фейсбук", т.е. един вид съществително нарицателно "фейсбука на Уикипедия". Според мен лично е напълно излишно да натоварваме менюто с излишни кавички. Сигурно може да изпишем още 300 КБ текст по въпроса, но се съгласявам с Румен, че изпадаме в бюрократщина--ikonact (беседа) 10:26, 4 март 2022 (UTC)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Махнах кавичките ухилване
— Luchesar • Б/П 11:25, 4 март 2022 (UTC)

Без никакви източници, просто някой така го разбирал... Да, желателно е да избягваме бюрокрацията, но в случая да поискам корекцията от интерфейсните администратори, беше изцяло с добри намерения. Няма как всичко да е съвършено, има хиляди статии с грешки, постоянно се създават нови, така че да остане Фейсбук страница и Фейсбук група, не мисля, че ще е особен проблем. Остана и да спрем да следим за значимост, защото на някого просто така му скимнало. Carbonaro. (беседа) 16:58, 4 март 2022 (UTC)
Конструктивен подход... Няма как всичко да е съвършено, има хиляди статии с грешки... да се концентрираме върху тях, не да изпишем 10 КБ за едни кавички в менюто. --ikonact (беседа) 17:19, 4 март 2022 (UTC)
Carbonaro., разбира се, че е било с добри намерения, човек, и още веднъж ти благодаря, че вършиш толкова много работа по отстраняване на всякакви правописни и граматически грешки. Това е много досадна, но и много важна работа! А с менюто си беше особен случай и няма лошо, че пробвахме. :)
— Luchesar • Б/П 21:13, 4 март 2022 (UTC)

Обединяване на статиите Калимантан и Борнео

Здравейте! Предлагам статията за остров Борнео да се обедини със статията Калимантан, тъй като съвременното официално название на остров Борнео е Калимантан. В статията за Калимантан е записано, че представлява индонезийската част на остров Борнео, което е вярно дотолкова-доколкото на острова са разположени 4 индонезийски провинции – Западен, Централен, Източен и Южен Калимантан. Освен индонезийската част на острова са разположени още две държави – част от Малайзия и Бруней. Надявам се, че предложението ми ще бъде прието. С уважение.--Анатолий Недев (беседа) 14:43, 16 март 2022 (UTC)

Тази заявка няма нужда от административна намеса. Обсъдете сливането на страницата за разговори и след постигнат консенсус всеки редактор може да ги слее. --Стан (беседа) 15:01, 16 март 2022 (UTC)

Страници за изтриване с обсъждане и гласуване

Преместено на Уикипедия беседа:Страници за изтриване#Страници за изтриване с обсъждане и гласуване. --Спас Колев (беседа) 09:04, 19 март 2022 (UTC)

Защита на страници

Моля за защита на страниците Фермата (предаване), България търси талант и Гласът на България , поради започнатата от Потребител:Nightname1 безсмислена редакторска война. Неколкократно премахва редакциите ми, които целят единствено оптимизаране на повтарящата се информация в статиите(и тяхната структура), както и премахване на ненужни/объркващи цветове, текстове и пр. В страницата за беседа изложих своите мотиви, а колегата извежда нелогични причини за премахването на моите редакции. --Mit97 (беседа) 16:58, 19 март 2022 (UTC)

Не 1. За редакторска война трябват поне двама, т.е. лесно е да се прекрати дори само от единия, т.е. може и без защита. 2. Администраторите не са арбитри и не следва да определят кое е по-четливо или форматирано, т.е. „правилната версия“. Лично на мен и трите посочени статии не ми харесват, защото са някакви безкрайни таблици, които не бих се заел да прочета доброволно, камо ли после да кажа, че съм научил нещо от енциклопедията. 3. Ако все пак и двамата редактори продължат с войната, то по-скоро биха били блокирани те, отколкото всички статии, които може да докопат. --Поздрави, Петър Петров 20:01, 19 март 2022 (UTC)
+1 в частта с арбитража. Тук дори не става въпрос за някакъв проблем с текстовата информация или източниците. Проблемът се свежда до едно-единствено нещо: чия шарена табличка е по-красива. Ако продължат връщанията, аз съм склонен да блокирам двете страни по У:ПТВ. --Ted Masters (беседа) 20:44, 19 март 2022 (UTC)
+1 по точки 1 и 2. Битката е по-скоро чия версия е по-крещящо шарена като и двата варианта могат само да отвратят случайно попаднал читател. -- Сале (беседа) 09:21, 20 март 2022 (UTC)

Заради редакциите от IP адреси които се налага да бъдат връщани. Изглежда възможно да са на един и същ човек. Вж. историята -- Сале (беседа) 15:51, 21 март 2022 (UTC)

✔Един месец. Един месец. --Поздрави, Петър Петров 06:54, 22 март 2022 (UTC)

Защита от вандализъм на Сложно съставно изречение

Основание: поредица от недобросъвестни редакции. Pelajanela (беседа) 07:06, 22 март 2022 (UTC)

✔Готово Готово. Полузащита за една седмица. --Ted Masters (беседа) 07:29, 22 март 2022 (UTC)

Отблокиране

Здравейте, за моя супер изненада в английската ми сложиха blocked за редакция на интернет теми, според юзър с администраторски права girth summit, който казва, че английският ми показвал граматически грешки, но на мен ми изглежда на подвид на конкуренция проявена онлайн, то в различните компании използват различна граматика и естествено чуждата е грешна. Ще се радвам да ме отблокирате, все пак съм бг юзър, а тази чужда компания може да се опитва да се налага агресивно онлайн, те, особено някои аматьорски US комапании, които не правят разлика между Европа, Азия и Африка имат прекомерни интереси в последно време към бг. Мерси, --Medupdate (беседа) 13:29, 23 март 2022 (UTC)

Не Не е заявка от местен характер. Вижте en:Wikipedia:Guide to appealing blocks, където ще намерите нужната информация какво трябва да направите, за да бъдете отблокиран в английската версия. --Ted Masters (беседа) 13:43, 23 март 2022 (UTC)

Моля да смените името на страницата ми на Иван Димитров

Казвам се Иван Димитров и си направих страница, за да публикувам статия Ecometal Engineering рециклиране на автомобили, обаче, съм пропуснал, че не мога да правя фирмен акаунт, затова Моля, сменете името ми на страницата от ecometal engineering на Иван Димитров

Предварително Ви благодаря

— Предният неподписан коментар е направен от Ecometal Engineering (приноси • беседа) 10:16, 29 март 2022 (UTC)

Заявката се подава лично на следния адрес: Заявка за глобално преименуване на потребителската сметка. Имайте предвид, че обектът за който искате да направите статия е енциклопедично незначим и статията ще бъде изтрита в много кратък срок. --Стан (беседа) 10:23, 29 март 2022 (UTC)

Request

Please protect Великден: Vandalism. Thanks, --Mtarch11 (беседа) 05:05, 30 март 2022 (UTC)

✔Готово Готово --Молли (беседа) 08:24, 30 март 2022 (UTC)

Д-р Петър Марев

https://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2&_welcomesurveytoken=jkec1q9fhveo1h263uslu0dhhd88gdho&source=welcomesurvey-originalcontext

Здравейте, относно тази Уикипедиа страница, не ме пуска да качвам файлове. Работя по поръчка на агенция Арт-профил които от 2009 г. издаваха всички произведения на д-р Марев. Внук съм му и държим всички права над снимките и текстове от личния му архив. Дядо ми умря преди четири години в 2018 г. и сега искаме след публикациите му във вестници и издадените му биографии, да превърнем това мъниче на достойна Уикипедиа статия.

Проблемът е, че непрекъснато ми отказва качването на негови снимки: http://i.epvpimg.com/KK8Jdab.png

Моля за помощ.

Лека му пръст. — Предният неподписан коментар е направен от Vnu4eto (приноси • беседа) 08:21, 30 март 2022 (UTC) (проверка)

Здравейте! Можете да хвърлите един поглед на Уикипедия:Файлове. Също можете да погледнете тази нишка на Уикипедия:Разговори, където колегата е обяснил как се извършва качване на изображения и какви особености биха могли да възникнат покрай авторските права. --Ted Masters (беседа) 14:00, 30 март 2022 (UTC)