Уикипедия:Мистификации и шеги/АИА/Домнитор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Домнитор (на румънски: Domnitor) е първият румънски държавен титул за държавен глава на възникналото Обединено княжество Влашко и Молдова.

Етимологията е новоизкована въз основа на стария латински титул „Dominus“, въпреки че е възможна етимология от среднобългарския „дом“, т.е. „господар на дома“ (ср. Домовик).

Титлата не е традиционна. Влашките и молдовски владетели винаги и без изключение са титуловани като „войвода“ или „господар“, установимо от влахо-българските грамоти и османските архиви.

Единствените „домнитори“ в историята на Румъния са Александру Йоан Куза и Карол I в периода от 5 февруари 1862 г. – 15 март 1881 г. или до международното утвърждаване независимостта на новата държава Кралство Румъния, след освобождението на България.

Твърде често в съвременната румънска историография като домнитори/доробанти са обозначавани сеймените, които исторически коректно би следвало да се наричат южнославянски – домобранци (ср. Хърватски Домобран). [1]

Бележки[редактиране на кода]

  1. Seimenii în Ţările Române; Contribuţii la istoria organizării militare a românilorîn secolele XVII-XVIII Сеймените в румънските земи; Приноси за историята на военната организация на румънците през XVII-XVIII век.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Domnitor“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.