Уикипедия:Нови статии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Проект „Нови статии“ е проект в Българската Уикипедия посветен да бъде ресурс и координацинно място за уикипедианци, които се интересуват да създават нови статии.

Какво представлява статия в Уикипедия?[редактиране на кода]

Основна страница Уикипедия:Статия

Краткият отговор е, че това е самостоятелна страница в Уикипедия. Страницата може да съдържа текст, категории, картинки и други елементи. Валидните статии варират от мъничета до избрани статии. Много от статиите попадат някъде посредата. Каква статия създавате зависи от вашите възможности и желание. Ето някои примерни статии в Българската Уикипедия: Раждане, История, Танк, Апетит, Мик Джагър.

Писане на български език[редактиране на кода]

В Българската Уикипедия има възможност ако сте регистриран да си активирате българска кирилица за писане в Уикипедия. За целта след регистрация отидете на вашата common.js страница. За да пишете на кирилица е нужно да имате следния скрипт на нея, вижте пример. Разбира се можете да добавите кирилизирани български клавиатури на вашия компютър и по друг начин извън Уикипедия. Най-лесно това става ако ползвате Уиндоус, да отидете на Старт → Контролен панел → Clock Language Region (търсете нещо свързано с Language-език не на всички версии на Уиндоус е еднакво) и да добавите оттам БДС или фонетична клавиатура.

Тематика[редактиране на кода]

Тематиката се отнася до съдържанието или по-скоро до липсата на такова, което желаем да развием.

Цели области, портали и проекти в Уикипедия[редактиране на кода]

Ето някои области в които се забелязва липса в Българската Уикипедия:

 1. Науки
 2. Право
 3. Бизнес
 4. Текущи събития и Уикиновини
 5. Уикиверситет също очаква вашата инициатива, за да излезе най-после от бета версия

В Българската Уикипедия са създадени множество портали и проекти. В много от тях има секции за все още несъздадени статии, например проекта Уикипедия:Химия. За всички проекти вижте Категория:Проекти в Уикипедия, а за всички портали: Категория:Портали в Уикипедия.

Отделни липсващи статии[редактиране на кода]

Най-бързият начин да разберете дали една статия съществува е да напишете името в търсачката и да видите дали е създадена. Имайте предвид, че статията може да е озаглавена по няколко начина затова пробвайте да я потърсите в няколко варианта или проверете дали вече има междуезикова препратка на някоя от чуждите уикипедии сочещи към българската статия.

Списъци с несъздадени статии[редактиране на кода]

В Българската Уикипедия има създадени много списъци на всякаква тематика, в много от тях има все още много несъздадени статии. За всички списъци в БГ Уикипедия вижте Категория:Списъци.

Статии с червени препратки[редактиране на кода]

Понякога е подходящо да се даде връзката към дадена статия, където има червени препратки на сходни теми за развиване, например:

 • http://bg.wikipedia.org/wiki/България (България), например на страницата на България има червени препратки към все още несъздадени статии.
 • http://bg.wikipedia.org/wiki/Списък на градовете в Япония (Списък на градовете в Япония), в даден списък на определена тематика се вижда бързо, кои са липсващите статии.

Шаблони с червени препратки[редактиране на кода]

Често шаблоните съдържат много червени препратки и са добър изходен пункт за създаване на сходни статии и за изпращане до аудитория, която се интересува от специфична тема с цел да я развие.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Шаблон:Образование в София (Шаблон:Образование в София)

http://bg.wikipedia.org/wiki/Шаблон:Анатомия на човека (Шаблон:Анатомия на човека)

За всички шаблони в Българската Уикипедия вижте Категория:Шаблони.

Генериране на червени препратки (несъздадени статии)[редактиране на кода]

 • липсващи статии - чрез този инструмент можете да генерирате червени препратки (статии, които още не са създадени) по категорията в която са категоризирани статиите съдържащи червените препратки и да създадете тези от които се интересувате. За списък с вече генерирани статии с този инструмент вижте Уикипедия:1 нова статия/Липсващи статии по категория.

Участници[редактиране на кода]

 1. --Ванка5 (беседа) 21:22, 27 октомври 2012 (UTC)
 2. Джевянин (беседа) 14:50, 15 юли 2014 (UTC)
 3. Ahmedhalil1222 (беседа)

Шаблони[редактиране на кода]

изписване показва
{{Потребителска кутия|проект Нови статии}}
Wikipedia-logo-v2-bg-add-article.svgТози уикипедианец участва в проект „Нови статии“.

Вижте също[редактиране на кода]