Уикипедия:Структура на власт

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Структурата на властта в Уикипедия е сравнително сложна на пръв поглед. Тази статия е опит за описание на статуквото на Уикипедия като цяло. Погледнете в мета за идеи как то може (или трябва) да се промени.

Уикипедия обединява белези на Анархията, Диктатурата, Демокрацията, Меритокрацията, Плутокрацията и Технокрацията.

Анархичната страна на Уикипедия се състои в това, че всеки може да променя страниците, с или без регистрация, анонимно или не. Това е белег на уики. Анархичната страна е вградена технически в системата, и съответно по принцип преднамерена. Макар че всеки потребител започва участието си с права за редактиране, в някои редки случаи, те могат да бъдат взети обратно.

Проектът Уикипедия е създаден от Джими ("Джимбо") Уейлс през 2001 г. Поради особената му позиция на "основоположник" и (в началото) "главен спонсор" на Уикипедия, той шеговито се нарича "доброжелателен диктатор", често с добавката "... и се надяваме, никога да не стане божествен повелител".

В много дискусии на английската Уикипедия, например за блокирането на потребители, Джимбо Уейлс е взимал окончателните решения. В другоезичните проекти принципно Джимбо не се е намесвал. Немалко участници смятат, че, особено в ранните стадии на проекта Уикипедия, намесата на Джимбо Уейлс като цяло е допринесла за развитието на проекта. С основаването на Фондация Уикимедия, Джимбо Уейлс прехвърля домейните на Уикипедия и сродните ѝ проекти на фондацията. Правата му за взимане на решения се предават на съвета на фондацията, в който, освен Джимбо, членуват двама съдружници от фирмата му Bomis и двама представители, избрани от уики-общността. Съществува и принципната уговорка, че ако представителите на общността (в момента: Angela и Anthere) са на едно мнение, Джимбо заема тяхната страна. Тенденцията е, все повече права и отговорности да преминават в уики-обществото, но това да става с плавна реформа, а не с прибързани рискове.

Трябва да се има пред вид, че поради отворената структура на Уикипедия, не е възможна демокрация в смисъла на представителната демокрация.

Все още няма общоуикипедианско съгласие за начините на провеждане на избори, или дори за това дали въобще такива могат да се провеждат безпроблемно. Главната пречка за установяването на предстватителната демокрация като централен подход е в същото време и силата на Уикипедия: всеки може анонимно и многократно (с различни IP-адреси/потребителски имена) да променя страниците. Основният принцип на демократичните избори "един човек, един глас!" затова е несъвместим с философията и техническата реализация на Уикипедия.

Ако все пак трябва да се определи форма на демокрацията, най-подобаващият на Уикипедия модел вероятно би била консенсусната демокрация. Вместо упражняването на власт чрез мнозинство, с помощта на дискусии се търсят възможностите за диалог и консенсус.

Не всички решения могат да се постигнат с консенсус, и в редки случаи не остава нищо друго, освен допитване до уики-общността чрез гласуване. Но дори и гласуването в Уикипедия обикновено се провежда като дискусия, като гласовете се аргументират и различните мнения се коментират. Затова и гласуването в Уикипедия може да се разглежда в контекста на консенсусната демокрация.

Меритокрация[редактиране на кода]

В организацията на Уикипедия могат да се намерят и паралели с Меритокрацията, "властването на заслужилите". Качеството на статиите (включително неутралната гледна точка) си остава главна цел на Уикипедия, и тези участници, чиито приноси са с най-добро качество, с голяма вероятност указват и най-голямо влияние върху статиите. Придобили уважение и влияние, те по-рядко ще бъдат коригирани от други потребители в тематичната подобщност.

Назначаването на администраторите е друг пример. Администраторите имат няколко допълнителни технически възможности, например заключването и триенето на страници. Този статус се дава от уики-обществото, чрез вот в Уикипедия беседа:Администратори, на потребители, които са показали съпричастност към проекта, и на които може да се повери отговорното използване на софтуерните функции.

Плутокрация[редактиране на кода]

"На власт са тези, които плащат сметката." Не може да се каже, че този принцип наистина важи за Уикипедия. Джимбо Уейлс, като инициатор на проекта, инвестира голяма сума в Уикипедия, и в началото, като собственик на хардуера и връзката, държи "щепсела" на проекта.

Това се променя с основаването на Фондация Уикимедия през 2003 г. От самото ѝ начало, Джимбо Уейлс прехвърля на фондацията хардуера и всички домейни на Уикипедия. Междувременно, по-голямата част от разходите на проекта се финансират от дарения.

Въпреки че в момента това неопсоримо е най-слабият елемент в структурата на властта, когато са замесени пари, било то и като дарения, влиянието на тези, които ги притежават, се очаква да се увеличава.

Технокрация[редактиране на кода]

Като електронна общност, Уикипедия зависи до голяма степен от софтуерната си платформа. Софтуерът се разработва с отворен код от доброволно ангажирани програмисти. Програмистите съответно имат голямо влияние върху това, кои софтуерни функции се реализират. Въпреки това, всеки може да предложи промени и подобрения на софтуера в Медиязила. Отскоро Фондация Уикимедия финансира и развоя на избрани софтуерни компоненти.

Световен дух[редактиране на кода]

Някои нови потребители, започнали статия, им е трудно да приемат редакциите на други. "Пазенето на съдържание" обаче не е в духа на Уикипедия, а и не дава възможност за оптималното развитие на статията чрез т.н. уики-процес. Потокът от приноси спомага постоянната еволюция на статиите, неутралната гледна точка и актуалността/коректността.

Такива потребители нямат власт в Уикипедия. Може да се каже, че съдържанието на Уикипедия се управлява от световния дух. От най-различни места идват – отчасти и доста безполезни – приноси, които в спираловидно движение от теза, антитеза и синтез се привеждат в текущ консенсус.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Power structure в МетаУики. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wikipedia:Machtstruktur в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​