Уикипедия беседа:Африка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Текущи задачи[редактиране на кода]

Процедиране[редактиране на кода]

Трябва да се разпределим кой по кои теми ще пише, защото работата по проекта позамря. :-) Тъй като не предявявам претенции към нито една, ето списъкът с основни теми:

Има и няколко вторични теми, като

  • Народи
  • Езици
  • Столици (1 или 2 статии не са мъничета) - Genova
  • Спорт
  • Реки
  • Езера
  • Животински и растителни видове - Stanchev
  • Туристически дестинации - Tourbillon

В първата категория пишем по стандартния модел - "География на ...", "Политика на ..." и т.н. Във втората категория ще си пишем случайни статии - като Бамбара, Кхоса, Танганайка, Фарафра и т.н. Мен ме влекат туристическите дестинации, ако трябва да съм честен Ухилен съм Но за да не изостава проекта, трябва да си сложим тази страница в списъка за наблюдение и да следим за промени, когато имаме време да пишем, де :-) Слушам желания. – Tourbillon Да ? 15:28, 5 септември 2008 (UTC)

Аз бих се заел със статиите за политика на страните. --Felixbg 15:59, 5 септември 2008 (UTC)
Аз предпочитам да се заема с географията на различните страни. --Джунейт Беседа 16:06, 5 септември 2008 (UTC)
Предлагам да изчакаме и за отговорите на другите участници :-)Tourbillon Да ? 16:41, 5 септември 2008 (UTC)
Аз ще се заема с административното деление и населението. --Paradise7
Здравейте всички! Ако нямате нищо против и ако наистина има нужда и полза, бих могъл да бъда полезен за проекта като напиша обширна статия за откриването и изследванито на континента. Мога да бъда полезен и в други дисциплини свързани с географията на Африка. Вече започнахме такъв разговор с Молли по различни проблеми. С уважение към всички.--Анатолий Недев 05:52, 25 ноември 2010 (UTC)
Като вторестепенен участник в проекта се слагам на второстепенната тема за животните (най-вече) и растенията (по-малко), а покрай тях и някоя статия за национални паркове и резервати. И за последно едно друго "желание" да изкажа: нека използваме "Природа на ..." вместо "География на ...". Ако някой няма обяснение защо така или има против ще обяснявам по-подробно тогава. Вече писах няколко пъти на други беседи, но май не се обръща внимание на това. Освен това стана късно и нямам сили да пиша. --Stanchev 19:49, 7 септември 2008 (UTC)
За момента "География на..." е доста по-разпространено, а и "Природа на..." някак изключва полезните изкопаеми, например...– Tourbillon Да ? 19:55, 7 септември 2008 (UTC)
Даже има и шаблон с понятието География на..., така че е безмислено да го сменяме на Природа на....--Джунейт Беседа 08:20, 9 септември 2008 (UTC)
Хм, направо ме учудвате с причините които изтъквате. Джунейт, все още си ученик, би трябвало да помниш как изучавате география в училищв. Не виждам шаблоните каква пречка са - могат да бъдат изтривани, редактирани... Многото работа не е причина да не правим корекции. Къде "География на ..." е по-разпространено освен в нашата и най-вече английската У, и напротив "Природа на..." съвсем не изключва полезните изкопаеми. Но да си кажа приказката подред. Това което виждам в повечето статии за страни, региони, градове е, че в разделите/основните статии "География (на)" се прави харектеристика на природните условия и ресурси или т. нар. природногеографска/физикогеографска харектеристика. В нея на повечето сигурно е ясно, че се пише за релефа, климата, водите, почвите, флората и фауната. Напълно е изключена социално-икономическата география, която се описва в отделни раздели и основни статии - население, селища, стопанство, държавно устройство и др. За което няма проблем, но нека да не се слага етикета География (толкова обширно понятие) само на Природната такава. В 100 % подкрепа на това мога посоча десетки географски източници на български, като се започне от учебниците за средно образование, университетски учебници, научно-популярни книги, енциклопедии в които се употребява "Природни ресурси..." или "Природа..." и никога само "География...". Ако трябва да пускам списък съм готов да го направя. В някои У също се съобразяват с това (понякога) - Избраната статия География на Калифорния във фр. У, География на Германия в нем. У. Та мисълта ми е, че употребата на "Природна/физическа география (на)", "Природни условия и ресурси (на)" или "Природа (на)", просто е... правилната и научно обоснована. Предложих да използваме "Природа на", защото вече я има тук там в някои статии, така е и в "Българска енциклопедия А - Я". Предполагам, че "География на" е буквално пренесено от англ. У, както и калъпа за характеристика на страни, но явно в англ. У имат различен (непрецизен) "маниер" за използване на термина geography, който не е удачен в българската У. Няма проблем да свърша черната работа по преименуването на разделите и преместването на основните статии, не само за африканските страни, но ми се иска да има консенсус и разбиране от другите редактори. Мисля, че това само ще повиши качеството и точността на проекта и доверието в бълг. У. Поздрави! --Stanchev 17:36, 9 септември 2008 (UTC)
Наистина това за социално-икономическата география не бях си го помислил - е все пак ние все още не учим социално-икономическата география:-). Наистина аргументите ти са много точни. Вече и аз подкрепям за Природата.:-) --Джунейт Беседа 10:05, 10 септември 2008 (UTC)

Няма ли да е по-точно използването на „Държавно устройство на ...“ вместо „Политика на ...“! Проблемът е в това, че в някои статии се използва Политика, а в други Държавно устройство. Трябва да се използва само едното за да бъдат уеднаквени статиите, защото голяма част от потребителите се объркват и не стигат до точното и желано място. И още едно желание: ако някой иска да работи по статиите за „Политика на ...“ („Държавно устройство на ...“) да се захваща - по този начин ще помогне на проекта, уикипедия и ... на мен, защото сам немога да направя много! --Felixbg 21:13, 11 септември 2008 (UTC)

Тук вече не. Политиката трябва да обединява държавното устройство, външната и вътрешна политика на страната. За много страни например няма какво толкова да се пише по отношенията с други страни, нито пък има смисъл да се създават отделни статии за това как една държава е устроена. – Tourbillon Да ? 21:19, 11 септември 2008 (UTC)

Здравейте! Аз съм нов в проекта, но също мога да помогна с политика и икономика! Поздрави, --Toniotonito 09:54, 30 януари 2011 (UTC)

Общи въпроси[редактиране на кода]

Имаме достатъчно материал (смятам), за да почнем да правим Портал:Африка. Вече от доста време съществува проекта, а един добре разработен, информативен и шарен портал би привлякъл още повече участници и би подобрил достъпа до информация в тази област. Трябва да се направят нужните шаблони и да определим какви раздели ще има порталът, на първо място. Със сигурност ще има избрана снимка, и предлагам тя да се избира чрез гласуване (месечно, на два месеца, ще решим), като всеки участник в проекта избере една снимка от Общомедия и я пусне като свой кандидат. Така според мен ще можем да подберем добри изображения качествено и в екип. За начало, направих едно жалко преведено копие на логото в английския портал Африка, без много смях моля Ухилен съм

Второто нещо, което трябва да обсъдим, е как да готвим и предлагаме статии за избрани. Тук ще има много мнения, така че оставям първо вие да се изкажете. :-)

Следващото нещо, което трябва да обсъдим, е създаването (или нуждата от такова) на страница "Разговори", подобно на У:Р, само че в рамките на нашия проект. Така според мен би се улеснило решаването на проблеми, засягащи всички области на проекта, а и достъпът до обсъждане на определени теми би бил по-бърз. Една страница за разговори може да ни улесни много, ако трябва едновременно да обсъждаме по беседите на различни статии например.

На последно място идва въпросът с оценяване на статиите. Както знаете, оценката се слага не за да се покаже на читателя колко е хубава статията, а за да покаже на нас как точно трябва да се подобри тя, и за да имаме налице система за бързо и точно групиране на различните видове статии - малки, големи, изпипани, с / без картинки и т.н. Сегашният начин на оценяване, чрез поставяне на специалния шаблон на беседата на дадена статия, се оказа неприемлив заради излишното създаване на стотици беседи без реална дискусия в тях. Обсъждането на У:Р преди време стигна до задънена улица без консенсус. Затова отново предлагам следното - на самата статия да се постави шаблон, който например казва: "Тази страница се наблюдава и поддържа от Уикипроект Африка" и евентуално да има линк към проекта и портала. Шаблонът ще има скрити параметри за попълване, а именно оценка, която няма да е видима за читателя, но отново предоставя на нас възможността да сортираме статиите в групи - А, Б, В, Мъниче и т.н. Ако има възражения или други предложения, очаквам ги. – Tourbillon Да ? 14:56, 31 декември 2008 (UTC)

Хмм..:) Кога започваме? Ухилен съм Genova
Идеята е чудесна. Относно логото на портала - станало е много хубаво (шареничко ...Ухилен съм).--Джунейт Беседа 18:59, 17 януари 2009 (UTC)
Идеи има, слушам възражения и други идеи Ухилен съмTourbillon Да ? 19:03, 15 януари 2009 (UTC)
Възражения от моя страна няма.Ухилен съм А кога започваме? Според мен ще е най-добре първо да се опитаме да направим нещо на някаква помощна (потребителска, чернова - там както и да е) страница, за да видим как ще стане най-добре. --Джунейт Беседа 18:59, 17 януари 2009 (UTC)

Избрани статии[редактиране на кода]

Първо трябва да изберем коя статия да обработваме за кандидатура. Предложения? Аз предпочитам да е Камерун или Сенегал ... Както и да е! Второ, трябва да се разделим - всеки да пише по определен състав. След това да я сложим при кандидатите, за да постои около месец. Може да гласуваме на беседата дали статията е готова... И най-накрая вече да я предложим (като гласуват всички от проектаУхилен съм). Някакви други идеи? --Джунейт Беседа 18:10, 21 януари 2009 (UTC)

Чувствайте се свободни да експериментирате в раздела Африка ето тук. Според мен преди да почнем процедурата по активна работа върху избраните статии, е най-добре да пообработим всички статии за африканските държави и да ги приведем в приличен вид (всички раздели да са пълни, тук-таме /естествено не навсякъде/ да сложим по някой източник, картинки и т.н.). Всеки да поработи върху разделите, които си е избрал по-горе :-) Пооправих Нигерия например. Не че не искам да пускаме статии за избрани, но ще ни е по-лесно и за в бъдеще да работим върху вече добра статия. :-)Tourbillon Да ? 18:19, 21 януари 2009 (UTC)
Моя тръпка пък се оказа Намибия, но покрай нея се случва да понапиша нещо и за някоя от съседните страни. Така, че ме имайте предвид за южна и югозападна Африка.--Izvora 18:30, 21 януари 2009 (UTC)
Идеално, като гледам Джунейт има слабост към страните с излаз на море (Сомалия, Камерун, Сенегал Ухилен съм), аз пък съм за Сахарските страни и Нигерия. Izvora, освен в биологията, в кои други области те бива ? :-)Tourbillon Да ? 18:34, 21 януари 2009 (UTC)
Ще кажа по-скоро къде не ме бива. Бос съм по отношение на въоръжените сили, а статиите за народите и племената макар и интересни ме затрудняват. Слабостта ми към Намибия се породи от любовта ми към гепарда. А идеята ми е някога да напиша нещо за Африкат.--Izvora 18:43, 21 януари 2009 (UTC)

А какво ще кажете за Бурунди? Има множество източници, добре написано е и съдържа предостатъчна информация (английската версия). А може и да пишем за нещо друго освен държави - например реки.--Джунейт Беседа 19:09, 21 януари 2009 (UTC)

Можем да пишем за която и да било страна, това не е проблем. Нямам идея обаче как да разработим гласуването. Всеки иска да разработва статия, която му харесва, включително и аз :-) Въпросът е как да изберем коя е най-подходяща. Според мен затова е необходимо да приведем в подходящ вид и попълним всички статии за държави, градове, водни басейни и местности, исторически обекти и личности, за да можем да имаме по-стабилна основа за работа. – Tourbillon Да ? 19:19, 21 януари 2009 (UTC)
Като начало разширих някои мъничета до третокласни статии и написах уводната част на Бурунди. Трябва да разпределим работата по между си. Някакви идеи? Кой с какво ще се заеме? Аз ще разширявам мъничетата до третокласни и ще разширявам Бурунди колкото мога.--Джунейт Беседа 18:51, 23 януари 2009 (UTC)
Ще продължа това, което започнах - разширение на информацията за История и Икономика (може и География) на всички африкански държави.– Tourbillon Да ? 19:19, 23 януари 2009 (UTC)

Какво става с идеята за портала? --Genova 23:15, 3 юни 2009 (UTC)

Ами доколкото виждам, никой от нас не е започнал работа по шаблоните за порталната страница, то това е основния кахър...повечето от нас (предполагам) хич не ги бива в тия работи. Може да помолим някого да ги направи ? – Tourbillon Да ? 17:19, 20 юни 2009 (UTC)

Разговори[редактиране на кода]

Според мен няма нужда от отделна страница „Разговори“. Беседата на проекта спокойно може да върши (а и ги върши) функциите на една такава страница „Разговори“. Но това е само моето мнение. Някакви възражения?:-) --Джунейт Беседа 12:27, 14 ноември 2009 (UTC)

За каква отделна страница "Разговори" става въпрос? Не съм в час. --Stanchev 16:00, 21 ноември 2009 (UTC)
Най-отгоре на раздела Общи въпроси. Tourbillon предлага да се направи специална страница за обсъждане на неща, свързани с проекта, но според мен това е извишно (какво ѝ има на беседата?). --Джунейт Беседа 18:13, 21 ноември 2009 (UTC)

Актуализация[редактиране на кода]

Привет. Докато разглеждах статиите за държавите в Африка забелязах, че информацията в шаблон-държава е остаряла (най-вече за населението и БВП). И това се отнася за всички държави. Нека започнем работа по тяхното актуализиране. Предлагам всеки един участник от проекта да се заеме с един регион в Африка (Източна, Западна... Африка) и да обновява информацията в шаблона, тъй като има 50-тина държави и не е по силите само на един участник. Чакам предложения за разпределянето на държавите между нас (участниците) - за мен няма никакво значение шаблоните на кои държави ще обновявам. --Джунейт Беседа 19:19, 19 декември 2009 (UTC) П.П. Аз вече съм актуализирал към 5 държави.

И при мене въпросът с времето е проблем, но винаги като попадна на статия за град обновявам жителите. Прон 12:42, 23 декември 2009 (UTC)

Какво става с проекта...[редактиране на кода]

Ей, какво става с работата в проекта? Май нещо позамря...Ухилен съм Виждам, че почти никой не изпълнява задачите, посочени по-горе.Ухилен съм И какво ще правим оттук нататък? Избрана статия, определяне оценките на статиите, разширяване на мъничета, работа по категориите... За мен няма значение. Чакам мнения, че мен започнаха да ме сърбят ръцете вече за тая Африка...Ухилен съм --Джунейт Беседа 10:55, 28 декември 2009 (UTC)

Географски наименования[редактиране на кода]

Прехвърлям тук разговора ни по темата география от беседата на A nedev по предложение на Peterdx.

Здравей Молли! Както споделих по-горе винаги ми е приятно да общувам с други Уикипедианци, още повече със сродни души и близки интереси. Надявам се, че ще поддържаме по често връзка и молбата ми е ако по-добре владееш английски (близо 60% от географските названия в света са английски) да хвърляш от време на време по едно око на статиите ми и да ми правиш подобни забележки, които ще ми са от полза. С уважение.--Анатолий Недев 09:52, 23 ноември 2010 (UTC)

Не съм чак такъв специалист по английски, но с удоволствие ще поглеждам статиите ти. Ще се радвам, ако ми отговориш със същото по отношение на географските статии, които пиша. Даже в момента имам нужда някой да погледне тази, защото чувствам небходимост от мнение на специалист. Ще ти бъда благодарна. --Молли 16:11, 23 ноември 2010 (UTC)
Здравей Моли! Не съм специалист по конкретната тема, особено пък по тектоника, но мисля че статията ти е добра. Може би е необходимо да напишеш малко и за околните планини, действащите вулкани в планината Вирунга, калдерата Нгоронгоро - всички те до колкото си спомням от едно време в университета са свързани с Източноафриканския грабен. Това са мои хрумвания на момента и не е необходимо да се съобразяваш с тях. С уважение.--Анатолий Недев 06:09, 24 ноември 2010 (UTC)
Благодаря ти за помощта. Ще напиша за планините и вулканите, но смятам да го направя в отделна статия със заглавие Големият източноафрикански рифт. А тази е за рифтовата долината. Сега пиша още една статия по темата - за езерата там. Гледам, че в английската Уикипедия са разделили темите така и реших, че е добре измислено. Имам проблем обаче с името на едно от езерата - Abijatta. Дали случайно не си го чувал на български? Всъщност мисля, че е написано на суахили, там азбуката е латинската.
Мисля, че ще е чудесно, ако си помагаме взаимно когато е във възможностите ни. Радвам се, че се "запознахме".:) --Молли 08:47, 24 ноември 2010 (UTC)

Това солено езеро Abijatta в Етиопия съм почти на 100% сигурен, че никъде няма да го срещнеш в български издания. В големия руски "Атлас Мира", изд. 1954 и 1999 е записано като Абията.--Анатолий Недев 09:10, 24 ноември 2010 (UTC)

Благодаря ти много. Написах го Абията с тази забележка под статията * Транскрибирането на български на името на езерото Абията е взето от "Атлас мира"/изд. 1999 г. Обаждай се и ти, ако имаш нужда от помощ, ще се радвам да бъда полезна. За транскрибиране на английските наименования на български може да ти е от полза Наредба № 6. Лек ден! :) --Молли 09:36, 24 ноември 2010 (UTC)
Здравей, пак съм аз. :) В статията за езерата по рифта ми се налага да спомена р. Rwindi. Мисля на български да я изпиша Руинди аналогично на Руанда (Rwanda), а и я срещнах по този начин в една българска статия. Виждам, че на руски я изписват Рвинди, а и ти в статията за Емин паша си я написал така. Предлагам ти да уеднаквим името в двете статии и ми се струва по-правилно да стане Руинди. Ако имаш нещо против, готова съм да изслушам контра теза. Отново лек и весел ден. :)--Молли 13:48, 24 ноември 2010 (UTC)
Ха, здравейте и от мен :)! Нека само да предложа нещо: И двамата сте членове на Уикипроект Африка, защо не преместите това на тамошната беседа или направо да отворите нова подстраница само за тези разговори, тъй като иначе ще се натовари тази потребителска беседа.
Иначе реката според мен е Руинди - руснаци, сърби и някои други обикновено предават W като В. --Peterdx 14:01, 24 ноември 2010 (UTC)
Здравейте и двамата! Относно Рвинди (Руинди) - руснаците са малко бамбашка, някой път превеждат с "в", по често в миналото, а по-късно и те вероятно са се ориентирали по правилно. Така, че веднага отивам да си поправя грешката в статията за Емин паша. И по второто съм За. Прехвърлете беседата където Ви удобно, само ме уведомете. Приятна вечер и на двама Ви.--Анатолий Недев 14:19, 24 ноември 2010 (UTC)

14:19, 24 ноември 2010 (UTC)

Предложение за създаване на атлас за страните от Африка[редактиране на кода]

В английската уики има една много интересна група от страници, а именно Outline of..., да вземем за пример една такава страница за България. Отделно в Комънс има и атлас с карти - исторически, географски и т.н. Защо да не направим по един атлас за всяка страна от Африка, който да е именно такъв набор от карти, но с малко повече информация относно членство в организации и прочее данни, които са прекалено детайлни за статията на страната ? Не мисля, че някой би открил атласите в Комънс без да се порови солидно, а да се поместят най-основните цифри и връзки към основните статии за една страна не би било безполезно в никакъв случай. – Tourbillon Да ? 20:06, 11 юли 2012 (UTC)