Улрих Валтер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Улрих Валтер
Ulrich Hans Walter
германски астронавт
У. Валтер като астронавт на DLR
У. Валтер като астронавт на DLR

Роден
Изерлон, Германия

Религия християнство[1]
Националност  Германия
Образование Кьолнски университет
Кариера в космонавтиката
Професия учен-физик
астронавт на DLR и ЕКА
Престой в космоса 9 денонощия 23 часа 40 минути
Селекция Група DLR-2 (1987)
Мисия STS-55
Емблема Sts-55-patch.png
Активност 1987 – 1993
Улрих Валтер в Общомедия

Улрих Ханс Валтер (на немски: Ulrich Hans Walter) е германски учен, 5-и астронавт на Федерална република Германия.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 9 февруари 1954 г. в Изерлон, Северен Рейн-Вестфалия, Германия. След завършване на средно училище в Изерлон през 1972 г. и двугодишна служба в Бундесвера като инструктор в армейска школа по ПВО Улрих Валтер постъпва в Кьолнския университет. През 1980 г. получава диплом по експериментална физика, а през 1985 г. – докторска степен в областта физика на твърдото тяло.

През 1985 – 1987 г. работи в Аргонската национална лаборатория в Чикаго и Калифорнийския университет в Бъркли.

Космическая подготовка[редактиране | редактиране на кода]

През август 1987 г. в Германия е проведен избор на астронавти за полета по програмата Spacelab D-2 на космическата совалка „Спейс Шатъл“. Улрих Валтер е един от петте избрани кандидати. От 1988 до 1990 г. той преминава общокосмическа подготовка в Германския аерокосмически център (DLR). Подготовката включва полети със самолета Boeing KC-135 Stratotanker по параболична траектория за времена безтегловност. У. Валтер извършва на него повече от 1300 полета.

През септември 1990 г. получава назначение в екипаж като специалист по полезни товари. Паралелно с провеждането на подготовката през 1991 – 1992 г. е един от кандидатите на Германия за отряд астронавти на ЕКА, но не е зачислен.

Полет с „Колумбия“[редактиране | редактиране на кода]

Единствения си космически полет Улрих Валтер провежда през 26 април – 6 май 1993 г. с американската совалка „Колумбия“, мисия STS-55. Полезният товар била лабораторията Spacelab D-2. Изпълнени са около 90 експеримента в областта на естествените науки, физиката, робототехниката, астрономията, изучаването на атмосферата на Земята. Полетът продължава 9 денонощия, 23 часа, 39 минути и 59 секунди.

След полета[редактиране | редактиране на кода]

През 1993 г., скоро след полета си, напуска отряда на астронавтите на DLR. През 1994 г. оглавил Германския архив на снимки от космоса в DLR (Оберпфафенхофен). След като немските астронавти са прехвърлени в отряд астронавти на ЕКА, той напуска DLR и минава на работа в германския клон на IBM.

От март 2003 г. Улрих Валтер става професор в Мюнхенския технически университет, където оглавява катедрата по аерокосмически технологии във факултета по машиностроене.

Автор на книгата за своя космически полет „За 90 минути около Земята“ (1997), както и повече от 60 научни статии. Освен това работи като водещ на научно-популярното шоу „MAXQ – жажда за знание“ на баварската телевизия.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Орден „За заслуги пред Федерална Република Германия“ 1-ви клас
  • Медал „Вернер фон Браун“

Семейстео[редактиране | редактиране на кода]

Женен, има две деца.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]