Успение Богородично (Ново село, Видинско)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Успение Богородично.

„Успение Богородично“
Общ изглед
Общ изглед
Карта Местоположение в Ново село
Вид на храмаправославна църква
Страна България
Населено мястоНово село
РелигияБългарска православна църква - Българска патриаршия
ЕпархияВидинска
Архиерейско наместничествоВидинско
Изграждане1883-1886 г.
Статутдействащ храм
Състояниеремонтирана през 2013 г.
„Успение Богородично“ в Общомедия

„Успение на Пресвета Богородица“ е православна църква във видинското Ново село, България и е сред най-големите във Видинската духовна околия.

Разположена е в долната махала на селото. Преди изграждането ѝ също е имало покрит кръст за черкуване, подобно на този в „Свети Николай“, но той просъществувал до завършването на храма. Решение за построяване на храм се взима през 1875 г. от хората, населявали долната махала – предимно католици и протестанти, преселници от Чипровско. Строежът обаче започва след Освобождението – 1883 г. и продължава до 1886 година.[1] Дотогава католическата и протестантската общност се завръща по родните си места и оставя църквата на местните православни. Църквата е довършена по православния канон и заема площ от 368 м2, надземна е, висока, с четири кубета, голямо богомолско помещение, три големи балкона на втория етаж, с три врати, но все още неизографисана.

Впечатление прави внушителният резбован иконостас, дело вероятно на Антон Станишев. Иконите са подписани от Данаил Несторов.[2]

Камбаните са изработени в Букурещ през 1900 г. Черквата е строена по проект и под ръководството на италианския майстор Антонио Батистути (Мехмедай).[1] Сводовете вероятно са изградени от италианеца Бартоло Клева, който е изградил сводовете на Видинската катедрала. Стените са изградени от камък, добит в кариерата в местност „Камъка“, а сводовете от печени тухли. Градчанина хаджи Димитрия изпича и продава 40 хиляди оки негасена вар за строежа.

На 4 септември 1894 г. е осветена от Видинския митрополит Кирил пред множество от хора от Видинско, Влашко и Сърбия.

На 22 декември 2013 г. НВП Велички епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит Дометиан, отслужи водосвет по случай изцяло ремонтирания храм. Проектът е на Община Ново село и включва изграждане на нов покрив, ремонт на стените отвън и отвътре, подмяна на дървената подова настилка с гранитогрес, прокарване на водопровод, нова електрическа инсталация и монтиране на външно осветление, направа на ограда и оформяне на дворното пространство с цветни лехи, пейки и съдове за смет. На храма са дарени изящни кристални полюлей, специално изработени в Чехия от семейство с новоселско потекло. При ремонта на пода, под дървената настилка, са открити мозаечни пана, на които са изписани имената на строителите и ктиторите. Находката налага промени в плана за ремонта – мястото на пода с мозайките да бъде запазено чрез покриване със специално стъкло.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Тулешков, Николай. Архитектурното изкуство на старите българи, том 4, Поствъзраждане, София, 2011, с. 33.
  2. Гергова, Иванка, Елена Генова, Иван Ванев, Майя Захариева. Дебърски майстори във Видинска епархия, том I. София, Институт за изследване на изкуствата – БАН, 2017. ISBN 978-954-8594-66-0. с. 17.