Фадия Факир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фадия Факир
Родена 21 август 1956 г. (62 г.)
Професия писател, преподавател
Националност Флаг на Йордания Йордания
Активен период 1987-
Жанр любовен роман, поезия
Известни творби „Казвам се Салма”
Съпруг Дийн Тьорьок (2003-)
Деца Хайтам Абу Садах (син)
Уебсайт www.fadiafaqir.com

Фадия Факир (на английски: Fadia Faqir; на арабски: فادية الفقير) е йорданска писателка на бестселъри в жанра съвременен любовен роман и драма.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Фадия Факир е родена на 21 август 1956 г. в Аман, Йордания, в многолюдното семейство на Ахмад Факир и Самиха Байюка, консервативни мюсюлмани. Баща ѝ има за цел да даде добро образование на деветте си деца и всички те имат дипломи от Великобритания, САЩ и Турция.

На 19 г. е принудена да се омъжи за първия си съпруг според мюсюлманските традиции, а на следващата година се ражда синът ѝ Хайтам Абу Садах. Бракът не е успешен и след 3 години тя подава молба за развод и попечителство. Съдът я лишава от родителски права и тя търси утеха в книгите. Решава да продължи обучението си и през 1983 г. завършва с бакалавърска степен по английска литература в Университета на Йордания. След завършването си печели стипендия в университета на Ланкастър и през 1985 г. получава магистърска степен по творческо писане.

Връща се за известно време в Йордания и работи като медиен координатор към Министерството на висшето образование и фондация „Ал-Бейт“. През 1986 г. се връща в Англия по програма за следдипломно обучение под ръководството на Малкълм Бредбъри, и през 1989 г. получава докторска степен по творческо писане и критика от Университета на Източна Англия, като е първата жена получила тази степен в Англия.

Оставайки във Великобритания първоначално в периода 1990-1994 г. работи като старши редактор в издателство „Garnet Publishing“ в Рийдинг, а от 1994 г. е преподавател по творческо писане в Института по близкоизточни и ислямски изследвания към университета в Дърам. Участва в различни организации свързани с правата на жените и въпросите на Близкия изток. Води много курсове и семинари по творческо писане по света. През 2003 г. посещава София, за да участва във фестивала „Литература в действие“, организиран от Британския съвет. В София пише колекцията си от кратки медитации в поетична проза „Sofia Blues“, публикувана през 2005 г.

През 1987 г. излиза първата ѝ книга „Nisanit“ (Нисанит), която развива темата за за отражението на израело-палестинския конфликт върху местното мирно население. В следваща си книга „Стълбове от сол“ от 1996 г. тя разказва за съдбите на две арабски жени представяйки въздействаща алтернативна картина на съвременното арабско общество. Книгата става бестселър и я прави известна писателка.

През 2007 г. е издаден другият ѝ известен роман „Казвам се Салма“, който е посветен на трагедията на арабските жени, които се възправят срещу патриархалните традиции и културната бариера на близкоизточното общество.

Фадия Факир е активен обществен деец по въпросите на половата дискриминация. Автор е и на редица статии на тема „Правата на жените в ислямския свят“. Като главен редактор на серията „Арабски писателки“, през 1995 г. тя получава наградата „Ню Венчър“. Тя казва за себе си: „Аз пиша в името на истината и справедливостта. А също така и за да прогоня страха от себе си, да го унищожа. Поела съм на дълъг и труден път, осъзнавайки, че крайна спирка няма, но той ми носи удовлетворение и е пълен с малки изненади.

Произведенията на писателката са преведени на 15 езика и публикувани в 18 страни.

След като се запознава в Интернет, на 21 юни 2003 г. се омъжва за втория си съпруг, Дийн Тьорьок, с чиито две дъщери от първия му брак, живеят в Дърам, Англия.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

 • Nisanit (1987)
 • Pillars of Salt (1996)
  Стълбове от сол, изд.: ИК „Хермес“, София (2010), прев. Стоянка Лазарова
 • My Name Is Salma (2007) – издадена и като „The Cry of the Dove
  Казвам се Салма, изд.: ИК „Хермес“, София (2009), прев. Стоянка Лазарова
 • At the Midnight Kitchen
 • Willow Trees don't Weep (2014)

Сборници[редактиране | редактиране на кода]

Разкази[редактиране | редактиране на кода]

 • Purple Heart (2004)
 • The Separation Wall (2004)

Поезия[редактиране | редактиране на кода]

 • Sofia Blues (2005) – стихосбирка

Документалистика[редактиране | редактиране на кода]

 • In the House of Silence: Autobiographical Essays by Arab Women Writers (1998)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]