Фалконет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фальконет из чугуна, ок. 1691.

Фалконет (на италиански: falconetto; на английски: falconet – млад сокол) или фалкон – название на артилерийско оръдие с калибър 1 – 3 фунта (като правило, диаметъра на канала на ствола е равен на 45 – 65 mm), състоящо на въоръжение в армиите и флота в периода 1618 век.

В Русия първите фалконети с тегло около 250 килограма са отлети през 1547 г. В някои армии през 18 век фалконети се наричат полковите 45—55-милиметрови оръдия. Фалконетите стрелят с оловни гюлета, а се превозват от впрягове от по 1 – 2 коня.

Макар фалконетите да са разработени за сухопътни оръдия те широко се използват и в морето през 17 век за защита на леките съдове: например на неголемите абордажни лодки. Фалконетите са широко използвани по време на войната за независимост на САЩ, както Великобритания, така и от колонистите. Също е известно, че краля на Франция Шарл VIII приема на въоръжение в своята армия такива оръдия и с тяхна помощ покорява Италия.

Има упоминания за използване от полската страна на два фалконета в битката при Клушино.

Запорожките казаци масово използват фалконетите на своите каруци и за защитата на вагенбурговете им. Също ги използват и на своите бойни лодки – чайките.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • Фалконети има в компютърната игра Assassin’s Creed IV: Black Flag, в която по време на морските сражения играча може да управля оръдия при обстрела на уязвимите места на вражеския кораб от малка дистанция, както ръчно, така и по време на абордажа.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Фальконет“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.