Фан Ноли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фан Ноли
Fan Stilian Noli
Fan Stilian Noli.jpg
Роден
Починал
13 март 1965 г. (83 г.)

Етнос албанци
Религия Албанска православна църква
Учил в Харвардски университет
Бостънски университет
Подпис Fan Noli (nënshkrim).svg
Фан Ноли в Общомедия

Теофан (Фан) Стилиан Ноли (на албански: Fan Noli; на английски: Fan Noli) е албанско-американски православен духовник, просветен деец, писател, дипломат и политик.

Той е роден на 6 януари 1882 година в Ибриктепе, Одринско, като Теофан Стилиан Ноли. Учи в Харвардския и Бостънския университет. По време на престоя си в Америка Ноли влиза в конфликт с местното гръцко духовенство и, заедно със свои съмишленици, обявява създаването на отделна Албанска православна църква, като през 1908 година самият той е ръкоположен за неин пръв свещеник от местен епископ на Руската православна църква.

През следващите години Фан Ноли развива активна дипломатическа дейност в полза на независимостта на Албания, като през 1913 година за пръв път посещава страната. Той оглавява либералното движение Ватра, през 1921 година е избран в албанския парламент и известно време е външен министър. През 1923 година става епископ и застава начело на Албанската православна църква. През следващата година в продължение на няколко месеца е министър-председател на Албания, но в края на годината Ахмед Зогу се връща на власт и Ноли емигрира първоначално в Италия, а след това в Съединените щати, където получава гражданство и остава до края на живота си. В емиграция се занимава главно с литературна дейност.

Фан Ноли умира на 13 март 1965 година във Форт Лодърдейл, Флорида.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]